Kategorije Vijesti

Međimurje slavi 9. siječanj 1919., jedan od najvažnijih datuma u svojoj povijesti

Širi dalje

Međimurje u utorak, 9. siječnja, obilježava jedan od najvažnijih datuma u svojoj povijesti – Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom, a taj se dan obilježava kao spomendan.



Toga dana 1919. godine Velika Narodna skupština okupila je na Franjevačkom trgu u Čakovcu oko 10.000 Međimuraca koji su donijeli odluku o odcjepljenju Međimurja od Mađarske, izrazivši pritom pripadnost hrvatskom narodu, podsjetio je u utorak Hrvatski sabor.

Novim Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020. godine, 9. siječnja obilježava se kao spomendan – Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom u spomen na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Kao spomendan taj povijesni događaj obilježavao se od rujna 2005. godine, kada je – izmjenama Zakona o blagdanima – obilježavan kao Dan spomena na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Dan spomena na donošenje te rezolucije značajan je radi njezine uloge u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija, a taj se dan diljem Međimurja obilježava nizom događaja i svečanosti kojima se odaje počast zaslužnim Međimurcima.

U Rezoluciji od 9. siječnja 1919. godine stoji: 

“U hrvatskom je narodu u Međimurju od uvijek živjela želja da se politički sjedini sa svojim suplemenicima iste krvi i jezika. Imperijalizam mađarske države, koji je nasilnom mađarizacijom htio od raznih naroda bivše države Ugarske stvoriti jedinstveni i jednojezični mađarski narod,- kao što nije uspio kod ostalih nemađarskih naroda, – tako nije uspio niti kod međimurskih Hrvata.

Uzprkos najvećeg nasilja i najžešće mađarizacije ipak je hrvatski narod u Međimurju uščuvao svoj jezik i živu želju za oslobođenje izpod tuđinskog jarma. Kad je pobiedila ideja velikog predsjednika sjeverno-američkih država Wilsona o samoodređenju naroda, osjetili su i međimurski Hrvati da i oni imaju pravo na slobodu i život. Mađarske su vlasti htjele još jednim posljednjim udarcem u klici uništiti ovu težnju naroda za slobodom, te su mnogi sinovi našega naroda morali tu težnju platiti vlastitom krvlju. Ipak je nadošao čas oslobođenja po slavnoj vojsci sinova naše krvi i jezika.

Zato danas Hrvati iz cieloga Međimurja, – sakupljeni na javnoj obćoj skupštini, održanoj 9. siječnja 1919. u glavnom mjestu Čakovcu, – pred cielim svietom otvoreno, odlučno, jednodušno i samosvjesno izjavljuju: Za uviek se odcjepljujemo od mađarske države, kojoj smo do sada pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje”, navode iz Hrvatskog sabora.

Hina/Foto: Fah


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Objavljena lista najboljih trenera, Dalić pri vrhu, izbornik Srbije na dnu

Nešto više od mjesec dana dijeli nas od početka Europskog nogometnog prvenstva Njemačkoj.  Prvenstvo otvaraju…

1 sat prije

Stanišić golom u 97. minuti odveo Bayer u finale, a tamo ga čeka Pašalić s Atalantom

U finalu ovosezonske nogometne Europske lige igrat će Bayer Leverkusen i Atalanta, u polufinalu je…

1 sat prije

Slijedi li krah HPB-a? Vrhovni sud prihvatio reviziju grupacije Fantasyland u sporu protiv HPB-a većem od 100 milijuna eura

Grupacija Fantasyland iz Samobora ( Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija hoteli d.o.o.…

10 sati prije