Kategorije Vijesti

Mila Rončević, koja je ujedinila cijelu naciju, sretno se vratila u Hrvatsku

Širi dalje



– Ona je sada dobro, liječenje je prošlo uspješno, ali ona je i dalje pet godina u visokom riziku – rekao je Marin Rončević, dodavši da oni sada kreću “od nule”.

Milu, koja boluje od leukemije, u SAD-u je liječio tim onkologa na čelu s profesorom Richardom Aplencom, a za njezino liječenje prikupljeno je više od 37 milijuna kuna. Rončevići su višak novca prebacili u zakladu koju su osnovali kako bi pomogli djeci kojoj su potrebna sredstva za skupa liječenja u inozemstvu, nedostupna u Hrvatskoj.

Obitelj Rončević otišla je u SAD  početkom travnja prošle godine u jednu od najboljih svjetskih klinika za liječenje leukemije kod djece jer su sve mogućnosti njenog liječenja u Hrvatskoj bile iscpljene. Liječenje u Children’s Hospital of Philadelphia koštalo je 2,3 milijuna dolara.

Početkom studenog, nakon sedam mjeseci u bolnici, silnih testova, mnogo suza i neprospavanih noći, molitvi i nade, uspona i padova, zatajenja srca, hrabra djevojčica ipak je pobijedila. Uspješno su joj transplantirali koštanu srž. Bolest se uskoro počela povlačiti.

U vrijeme Božića otac Marin je objavio:

–  Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora. I zasad je sve više nego u redu. Nije se radilo o operaciji kao takvoj nego o transplantaciji koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije u trajanju od šest mjeseci. Transplantacija nije operacija nego kompleksan postupak koji uključuje pripremu, tzv. kondicioniranje, odnosno postizanje uvjeta za primanje matičnih stanica donora, i potom postupak oporavka i začetak stvaranja novih vlastitih obrambenih stanica.

Prilikom cijelog procesa mora se boraviti u potpunoj izolaciji jer ne postoji nikakav imunitet. Da bi se došlo do transplantacije, bolest se mora povući, što su oni postigli tijekom mjesec dana nakon dolaska i održavali gotovo pola godine.”

Mila se oporavljala od transplantacije u bolnici, no pandemija koronavirusa poremetila je planove o povratku kući. U Hrvatsku su poletjeli krajem srpnja, nakon godinu i četiri mjeseca, i sretno se vratili u Rijeku.

Megy M. /Foto: press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

2 sata prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

3 sata prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

5 sati prije