Kategorije Vijesti

Milanović: “HV se povlači se iz Afganistana! Ima ratova koji nisu naši ratovi”

Širi dalje

Prilikom primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH, predsjednik Zoran Milanović je potvrdio da se Hrvatska vojska povlači iz Afganistana.



“Za nekoliko mjeseci završava višegodišnja avantura SAD-a i nas u Afganistanu. Povlače se, a povlačimo se i mi. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, Ustav to jasno definira.

Hrvatska vojska se vraća iz Afganistana domu svome, bit će i dalje prisutna u svijetu, u žarištima, tamo gdje se tek rasplamsavaju žarišta i tamo gdje se djeluje preventivno uvijek računajući na to što je naš interes. To nije sebičnost već zdrav razum”, kazao je Milanović i dodao da ima ratova koji ‘nisu naši ratovi’.

“Život je postao komforniji, s jedne strane, a s druge – isprazniji. Mi ne znamo koji su to izazovi i nevolje kojima ćemo se morati prilagoditi. Imali smo migrantski val, a to su, prije svega, ljudi. Možda ćemo opet morati reagirati u situaciji koju ne možemo predvidjeti.”

Govorio je i o dvije aktualne teme:

“Koronavirus je globalna tema. Migranti isto. Predsjednik Vlade i ja trebamo što prije sjesti i jasno donijeti odluku o tome koja su to pravila djelovanja HV-a u neželjenoj situaciji. To može samo ujedinjena politika, svih  koji sudjeluju u tom procesu. U odgovoru na izazove oni koji dođu iza nas reći će – jesmo li ili nismo valjali”, prenosi Dnevnik.hr, Milanovićevu izjavu prilikom primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH.

Da HV-a više neće biti u Afganistanu potvrdio je i ministar obrane Damir Krstičević, kazavši da će kontigent koji u ožujku odlazi u Afganistan biti posljednji kojeg šaljemo.

Hrvatska u misiji u Afganistanu sudjeluje od 2003. i kroz tu je misiju u tom periodu prošlo više od 5500 hrvatskih vojnika.

R.I. /Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

16 minuta prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

2 sata prije

Lijepa naša u Beogradu. Veočić dobio Srbina 5:0 i osvojio europsko zlato

Hrvatski boksač Gabrijel Veočić u Beogradu je osvojio je naslov europskog prvaka u kategoriji do…

3 sata prije