Kategorije Vijesti

Hasanbegović: Nisam ja kriv za tri komemoracije, nego oni koji ih bojkotiraju

Širi dalje

MINISTAR kulture Zlatko Hasanbegović je uoči službene komemoracije jasenovačkim žrtvama izjavio kako ne osjeća nikakvu osobnu odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Jasenovcu, a odgovornim smatra one koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.



Državnoj komemoraciji ne nazoče predstavnici židovskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog vijeća (SNV), a nedjelju će svoju komemoraciju održati predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara tko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: “Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.” Ministar je na pitanje osjeća li osobnu odgovornost kratko odgovorio – ne.

Prije dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gdje je išao odati počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vjernicima.

Iako je u prošli petak u organizaciji Koordinacije židovskih općina održana komemoracija jasenovačkim žrtvama, na današnjoj komemoraciji ima pojedinca iz Židovske općine Zagreb, pa tako Vladimir Bogdanić u izjavi novinarima ističe kako je tu jer njegova Republika danas komemorira žrtve.

Na državnoj komemoraciji nazočan je Branko Lustig.

U Jasenovcu je u 11 sati počela službena, državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

MP/Foto:Maxportal


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

35 minuta prije

Grbin broji zadnje dane na čelu SDP-a!? Već kolaju imena njegovih nasljednika

Kako je trenutak konačnog dogovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta o formiranju vladajuće većine sve…

2 sata prije

Sporovi Fantasyland protiv HPB-a, HFP-a, CERP-a i RH sele se s Trgovačkog suda u Zagrebu

Trgovački sud u Zagrebu donio je odluku kojom se predmeti u sporovima grupacije Fantasyland protiv…

3 sata prije