Kategorije NaslovnaVijesti

Mirando Mrsić ucjenjuje branitelje: Povlačimo zakon ako se povučete iz Savske

Širi dalje

Ministar Mrsić ponaša se kao malo dijete. Zakoni se povlače ako su loši, a ne zato što netko prosvjeduje. Ako je zakon dobar ne povlači se da prosvjeduje cijela zemlja

O problemima hrvatskih branitelja Hrvatski će sabor raspravljati na redovnoj sjednici, odlučili su u četvrtak članovi saborskog Odbora za ratne veterane iz vladajuće koalicije, tako da nije prošao prijedlog braniteljskih udruga da se o toj temi i o donošenju Ustavnog zakona raspravlja na izvanrednom saborskom zasjedanju.


Hoće li se za šest mjeseci, do 1. srpnja 2015. godine, odgoditi primjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kako je to prošli tjedan zaključio Odbor, ostalo je nejasno nakon višesatne rasprave, dvije stanke i telefonskog razgovora predsjednika Odbora Josipa Đakića s ministrom rada Mirandom Mrsićem.

Tu je temu otvorio predsjednik Udruge sto-postotnih HRVI Domovinskog rata Đuro Glogoški upitavši što je s odgodom, odnosno je li u saborsku proceduru upućen odgovarajući prijedlog izmjena Zakona, na što je Tomislav Ivić (HDZ) ustvrdio kako se, ako o tome mora odlučivati Sabor, to neće dogoditi u ovoj godini. U petak je zadnji radni dan, a Zakon stupa na snagu 1. siječnja, rekao je Ivić. Kako bi provjerio do kud se odmaknulo u tom pogledu, Đakić je, posredovanjem Zdravka Ronka(SDP), telefonski razgovarao s Mrsićem.

‘Ministar kaže da odgoda ide ako se branitelji povuku s prosvjeda iz Savske. Zakon se može odgoditi i uredbom, ne treba poseban članak Zakona o kojemu bi Sabor trebao raspravljati’, prenio je Đakić sadržaj razgovora s Mrsićem koji je u Bruxellesu.

‘To nije istina’, rekao mu je Ronko, a Đakić opetovao kako su to ministrove riječi.

Predstavnici prosvjednika ustrajali su u odluci da ostanu ispred Ministarstva branitelja do daljnjega, unatoč višekratnim pozivima koalicijskih članova Odbora i samog ministra Predraga Matića da, barem za Božić, odu kućama.

Matić je potvrdio da je ispunjen jedan zaključak, onaj o povlačenju iz javne rasprave izmjena postojećeg Zakona o braniteljima.

Izmjene su stavljene izvan snage, povučene su, rekao je ministar ustvrdivši da je ispunio obećano, no prosvjednici ultimativno ostaju kod svojih zahtjeva.

M.M.,  Hina


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

1 sat prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

2 sata prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

4 sata prije