Kategorije Vijesti

MORH objavio imena dvojice pilota, potraga za nestalim trajat će i noćas

Širi dalje

Prilikom pada helikoptera smrtno je stradao bojnik Marin Klarin ( lijevo na slici ) dok se za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga.



U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće koja se dogodila danas smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga, objavio je MORH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec tijekom poslijepodneva posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin.

Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina, te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga, stoji u priopćenju.

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije.

Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Sućut obitelji izrazio je cijeli državni vrh.

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Tomislav Baturina, pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a,

 

Prije šest godina proglašen najboljim pilotom naraštaja, a tada je i opisao svoj karijerni put.

– Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Naime, prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kada se i pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je ponuda za školovanje za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju – rekao je Baturina

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u tijeku intenzivna akcija traganja u koju su trenutno uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Povodom smrti bojnika Marina Klarina od utorka od 9 sati bit će otvorene Knjige žalosti u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku te u Ministarstvu obrane u Zagrebu, Trg Kralja Petra Krešimira IV br. 1.

M. Marković/Foto:morh

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

6 minuta prije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

9 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

12 sati prije