Kategorije Vijesti

Na ulazu u Hrvatsku uhićen Srbin, 1991. je zvjerski tukao zarobljene Hrvate

Širi dalje

Hrvatska  policija je prije dva dana uhitila hrvatskog državljanina koji živi u Beogradu. Uhićen je na graničnom prijelazu, a sumnjiči ga se za ratne zločine.



“U ponedjeljak, 6. lipnja u 18:25 sati prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen je 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda zbog sumnje da je tijekom 1991. i 1992. godine počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na štetu više osoba”, objavila je policija.

Uhićeni se sumnjiči da je, kao ispitivač u logorima u koje su dovedeni zarobljeni Hrvati, zlostavljao zarobljene nanoseći im teške tjelesne ozljede.

“Provedeno je kriminalističko istraživanje te je utvrđena osnovana sumnja da je u razdoblju od studenog 1991. do travnja 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju RH između oružanih snaga HV-a, policije i naoružanih paravojnih formacija pobunjenih Srba i oružanih snaga JNA, u logorima osnovanim u Srbiji, u blizini mjesta Stajićevo, u Sremskoj Mitrovici i Nišu gdje je s područja RH dovedeno i zatočeno više stotina pripadnika oružanih postrojbi RH.

Kao ispitivač, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, prilikom ispitivanja verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike, udarajući ih palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu im je zadavao velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta”, navodi policija.

Policija je protiv osumnjičenog 65-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ opisano i kažnjivo u članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Iako policija nije navela identitet, neslužbeno doznajemo da je riječ o Vojislavu Mediću iz Beograda, umirovljenom potpukovniku JNA.

Hina/Foto: press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

38 minuta prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

2 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

3 sata prije