Kategorije Vijesti

Napadač iz Novog Zelanda priveden na sud! Nasmijao se i poslao jezivu poruku – video

Širi dalje

Brenton Tarrant je s lisicama na rukama i u bijelom zatvorskom odijelu mirno stajao u Okružnom sudu u Christchurchu. Nije se izjašnjavao po pitanju optužbe za ubojstvo, ali je javno poslao poruku.



Tarrant je u zatvorenom kombiju u subotu ujutro stigao pred sud u Christchurchu u pratnji naoružanih policijskih vozila. Sud je zatvoren za javnost iz sigurnosnih razloga, a sve iz zraka nadgleda policijski helikopter.

BBC je objavio kako je osumnjičenom nakon kratkog pojavljivanja u Okružnom sudu u Christchurchu određen pritvor do 5. travnja.

Tarrant je trenutačno optužen za jednu točku ubojstva, ali sudac kaže kako će se to neizbježno povećati i da će se vjerojatno suočiti s novim optužbama.

Nepoznati muškarac pokušao je ući u zgradu Okružnog suda u Christchurchu, ali to mu je odbijeno – naime, on je sa sobom ponio nož, a izjavio je “kako želi ubiti čovjeka optuženog za teroristički napad” koji se dogodio u petak, piše portal NZ Herald.

Tarrant se na sudu samouvjereno i podsmjehivao pokazujući simbol “superiornosti bijele rase”, odnosno OK rukama, koji se od 2017. godine raširio internetom i kao dio “Operacije O-KKK”.

Taj znak nakon masovnog ubojstva muslimana u petak očigledan je pokazatelj da je dalja je provokacija na međurasne i etničke sukobe.

https://twitter.com/TheStarsPost2/status/1106695906718609408?ref_src=twsrc%5Etfw

“Izveden iz društvenih medija nakon što su korisnici primijetili da desničarske ikone poput Michaela Cernovichai Mila Janopulisa koriste OK znak 2015. godine”, piše Daily Mail.

Uskoro je kampanja nazvana “O-KKK” ohrabrila rigidne desničare da promijene značenje gesta rukom kako bi pokazali nadmoć bijele rase.

Od tada je postao popularan znak za ljude u nekoliko segmenata krajnje desnice, uključujući i bijele suprematiste, koji ga obično koriste da izazovu ljude na reakciju.

Pretpostavljena asocijacija iz gesta podsjeća na OK ali tumače je i kao “WP”, odnosno white power (bijela moć). Tri  ispružena prsta koja se obično dovode u vezu sa “K” mogu se protumačiti i kao “duplo W, a krug napravljen palcem i kažiprst podsjećaju na “P” zajedno u produžetku šake ka zglobu.

U manifestu koji je objavio prije pucnjave Tarrant je napisao da želi da preživi napad

“Očekujem suđenje, ali ću se izjasniti da nisam kriv”, napisao je.

U bolnici je i dalje oko 40 ozlijeđenih, u kritičnom stanju nalazi njih 11. Djevojčica od pet godina koja je teže ranjena prebačena je Oakland na dalje liječenje.

M. Marković/Foto:epa

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

5 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

5 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

5 sati prije