Kategorije Vijesti

Nova predstavka generala protiv HRT-a, ovaj put uključena i Hina. Akciju podržao i akademik Ivan Aralica

Širi dalje

Nakon gostovanja patrijarha srpskog Porfirija i Ive Goldsteina ne HRT-u skupina generala i akademika peticijom su tražili  suspendiranje novinara Dragana Nikolića, smjenu Aleksandra Stankovića i odgovornih urednika Dnevnika HTV-a.



Danas  je stigla nova reakcija Građanske (državljanske) inicijativa za utvrđivanje odgovornosti na HRT-u, u vidu Predstavke o Hrvatskoj radioteleviziji i Hini upućena predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nataliji Martinčević te svim saborskim klubovima.

Poštovani dužnosnici i zastupnici Hrvatskoga sabora,

 Obratili smo se dne 5. travnja o. g. Nadzornom odboru, Programskom vijeću i Povjereniku za korisnike usluga HRT-a s predstavkom „Mi naime od svojih zahtijevanja ne ćemo odustati“. U njoj smo istaknuli kako im se obraćamo „nakon što su upravne i uredničke razine HRT-a ignorirale naše prethodne predstavke, pritužbe i zahtjeve za utvrđivanje odgovornosti na HRT-u“.

Dakle, ignorirali su i peticiju koju je do tog trenutka potpisalo 539 osoba, među njima i niz istaknutih javnih osoba. I ne samo što su ju ignorirali, nego informativni programi HRT-a nisu o njoj ni izvijestili. Isto je postupila druga medijska kuća kojoj je osnivač hrvatska država, Hina. Takvim cenzorskim i diskriminacijskim postupanjem bitno je otežano ili blokirano informiranje znatna dijela zainteresirane hrvatske i strane javnosti. Jedini odgovor koji smo dobili poslao nam je Povjerenik za korisnike usluga HRT-a, no i taj je odgovor samo protokolarne naravi.

Od tada do danas peticiju u kojoj se traži utvrđivanje odgovornosti na HRT-a potpisalo je blizu 3000 osoba. U njoj se prosvjeduje i traži utvrđivanje odgovornosti povodom dviju televizijskih emisija, čije smo sadržaje ocijenili kao neprimjerene za nacionalnu radioteleviziju. Dapače, u njima smo prepoznali očiglednu subjektivnu, nehrvatsku i prosrpsku orijentaciju, a na štetu objektivne povijesne istine. Iz dokumenata koje prilažemo možete vidjeti čime obrazlažemo naše mišljenje i zašto tražimo smjene i utvrđivanje odgovornosti po uredničkoj i upravnoj vertikali.

Nemamo ambicija miješati se u uređivačku politiku HRT-a, osobito Hrvatske televizije, ni Hine, ali smatramo da imamo puno pravo i obvezu javno reagirati kada se na vrlo bitnim političkim temama pokaže da ionako anacionalna orijentacija HRT-a prelazi u protunacionalno djelovanje. Razumjeli bismo takvu uređivačku politiku da je riječ o Radioteleviziji Srbije, no takvu orijentaciju dijela emisija i programskih sadržaja Hrvatske radiotelevizije ne možemo i ne ćemo nikada ni razumjeti niti se s njome pomiriti.

Budući da nadležne upravne ni uredničke strukture HRT-a nisu ništa poduzele niti bilo kako odgovorile na naše vrlo ozbiljne primjedbe i na naša zahtijevanja, obraćamo se sada nadležnom saborskom odboru i cijelom Hrvatskom saboru, da on kao osnivač i HRT-a i Hine i kao tijelo koje je njihovo djelovanje reguliralo zakonima i koje u ime hrvatskog naroda zakonom predviđenim instrumentima nadzire njihov rad, i koje je odlučilo o pretplati za HRT, razmotri našu peticiju, našu predstavku i naša dopunska obrazloženja.

Očekujemo da Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo hrvatske države i vi kao dužnosnici te kao zastupnici skupa sa svojim klubovima poduzmete što je u vašim nadležnostima da se na nadležnom odboru i na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora otvori u okviru posebne točke dnevnog reda rasprava o nacionalno-političkoj orijentaciji vidljivoj u programima HRT-a, osobito u njegovu ukupnom informativnom programu, a napose u pojedinim emisijama Hrvatske televizije. To isto očekujemo i u pogledu Hine.

Očekujemo i to da nam nakon provedenih postupaka odgovorite na ovu predstavku i informirate nas o zaključcima i odlukama koje ste donijeli. 

Za ovakvu se političku orijentaciju HRT-a i Hine nisu borili ni hrvatski branitelji, ni tadašnji zastupnici u Hrvatskome državnom saboru, a ni članovi vlade i dužnosnici u ondašnjim državnim tijelima, ni intelektualci, znanstvenici, književnici, stručnjaci, novinari i urednici! Nasuprot sadašnjemu stanju, s velikim smo žarom u sudbonosnom i teškom razdoblju naše povijesti stvarali hrvatsku državu i njezine institucije, pa tako i HRT i Hinu, da budu u funkciji hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske!

 

Nositelji Inicijative:

akademik Ivan Aralica,

Davor Domazet Lošo, admiral u miru

Zdravko Gavran, književnik

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang, pričuvni general

Ivan Kapular, general bojnik u miru

Prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak

akademik Josip Pečarić

Ivan Tolj, general bojnik u miru


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Švicarac nakon pobjede razbio statuu: “Ima Boga. Nije mu bila namijenjena”

Švicarski predstavnik Nemo pobijedio je na Eurosongu te je tako naš Baby Lasagna, unatoč najviše glasova publike, završio…

39 minuta prije

Švicarska pobijedila na Eurosongu, Baby Lasagna je drugi

Švicarska je u subotu pobijedila na Euroviziji u švedskom gradu Malmou ispred favorizirane Hrvatske, čime…

49 minuta prije

Tereza Kesovija: “Neka se Baby Lasagna ne opterećuje, to su sve političke igre. Ja sam za Francusku”

Glazbena diva Tereza Kesovija za N1 televiziju prokomentirala je sudjelovanje Baby Lasagne na ovogodišnjem Eurosongu. (više…)

10 sati prije