Kategorije Vijesti

Novi ministri izabrani sa 78 glasova – Tko je glasovao za, a tko protiv

Širi dalje

Novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića, koju čine HDZ i HNS, potvrđeni su iza 19 sati. Izglasavanjem ministara Plenković je potvrdio i novu tanku većinu u Saboru, koju čine 78 zastupnika.


Članovi Vlade potvrđeni su glasovima 78 zastupnika: 59 HDZ-ovaca s partnerima, 8 glasova ‘manjinaca’, pet HNS-ovaca, po jednog zastupnika zastupnika Reformista i HDSSB-a, nezavisnog Tomislava Sauche i Željka Lackovića te Kazimira Varde i Ivice Mišića.
Prvo je na glasanje krenulo iskazivanje povjerenja Predragu Štromaru za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva.
Štromar je izglasan sa 78 glasova i protiv 46

Lovro Kuščević postao je ministar uprave sa 78 glasova za i 46 protiv.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša izglasan je sa 78 glasova i 45 protiv i jednim suzdržanim.

Davor Božinović postao je ministar sa 78 glasova za i 46 protiv.

Novi ministar rada Marko Pavić izglasan je sa 78 glasova za i 46 protiv.

Blaženka Divjak postala je ministrica obrazovanja zahvaljujući 78 glasova za i 42 protiv.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izglasan je sa 78 glasova za i 46 protiv.

HNS-ova četvorka – Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus RichembergNada Turina Đurić bili su protiv, kao i SDP-ovi, HSS-ovi, Mostovi te zastupnici Živoga zida.

Protiv su bili i Ivan Lovrinović (PH), Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Željko Glasnović, Marin Škibola, ali i HSU-ov Silvano Hrelja koji je jučer tvrdio da će podržati nove ministre.

Nakon glasovanja, svi novi ministri su i prisegnuli. Novi su ministri prisegnuli da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone, zauzimati se za svekoliki razvoj Hrvatske.

Plenković: Furio Radin bit će potpredsjednik Sabora

Uoči glasovanja premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje što su se tijekom današnje saborske rasprave mogle čuti neprimjerene uvrede posebice što je u jednom trenutku došlo do neprimjerenih izjava koji se odnose na pripadnike nacionalnih manjina. Najavio je i da će Furio Radin, predstavnik ‘manjinaca’, postati potpredsjednikom Hrvatskog sabora.

Saborski Klub manjina je, naglasio je, dio parlamentarne većine s kojim imaju izvrsnu suradnju i razumijevanje te je politička potpora koju su dobili izrazito cijenjena od strane HDZ-a i njega osobno kao predsjednika Vlade. U okviru HDZ-a, u razgovoru s našim partnerima odlučili da zastupnik iz kluba nacionalnih manjina Furio Radin preuzme jedno od mjesta potpredsjednika Sabora. Na taj način želimo našem partneru u parlamentarnoj većini pokazati poštovanje i očekujemo i dalju konstruktivnu suradnju u sazivu ovog Sabora

, rekao je premijer.

MP/foto.hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi vlada

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

16 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

44 minute prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije