Novinar Indexa podnio prijavu protiv Predsjednice zbog sukoba interesa

Širi dalje

Tri prijave podnesene su Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zbog njezina puta u SAD. U sve tri prijave traži se da se utvrdi je li razlog puta službeni ili privatni.



Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je da su zaprimili tri prijave te da će povjerenstvo provjeriti ima li u tom slučaju razloga za pokretanje postupka.

Prijave su, kaže, sadržajno manje-više istovjetne, u njima se od povjerenstva traži da utvrdi je li putovanjem predsjednice u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Problem je u tome što se ne zna je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili je uistinu riječ o službenom putovanju

s protokolom i pratećim okolnostima koje službeni put prati, objasnila je Hini predsjednica Povjerenstva.

“Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju”, objašnjava predsjednica Povjerenstva koje je od nadležnih tijela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju

Nakon što dobiju zatražene podatke i dokumentaciju, Povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati o tome ima li ikakvih razloga ili povoda za pokretanje postupka u ovom slučaju.

“U ovom trenutku to nije moguće znati niti bilo što prejudicirati”, ističe Orešković, koja nije precizirala što je zatraženo i od koga, kao ni razdoblje u kojemu bi se moglo odlučivati u tom slučaju.

Zakon obvezuje Povjerenstvo da štiti identitet podnositelja prijave. Mediji su objavili da je jedan od njih kolumnist portala Index Goran Vojković.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Istaknuti SDP-ovac tvrdi: “Mi ne trebamo biti stranka ljevice”

Varaždinski gradonačelnik, SDP-ovac Neven Bosilj u utorak je komentirao štrajk radnika Varteksa te situaciju u tom poduzeću.…

2 sata prije

Novi osebujan nastup Kolakušića, tvrdi da u Bruxelles ne ide zbog plaće

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić u utorak je predstavio program za nadolazeće EU…

2 sata prije

Tonino Picula: Plenković ima dupli motiv, a Milanović mora odgovoriti na važno pitanje

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula komentirao je rezultate parlamentarnih izbora i druga aktualna…

3 sata prije