Kategorije Vijesti

Objavljeni detalji USKOK-ove prijave protiv Kuščevića! Prijeti mu 10 godina zatvora

Širi dalje

Mandatno-imunitetnog povjerenstvo Hrvatskog sabora danas je podržalo prijedlog DORH-a se Lovri Kuščeviću ukine zastupnički imunitet. Odluka je donesena jednoglasno.



Time su ostvarene pretpostavke za istragu protiv Kuščevića.

Temeljem te odluke bivši ministar ne može biti uhićen jer je u Sabor  stigao samo zahtjev za pokretanje istrage kako bi se Kuščevića moglo ispitati u svojstvu osumnjičenika te kako bi se mogao očitovati o djelima koja mu se stavljaju na teret  Za uhićenje DORH mora opet tražiti skidanje imuniteta kako bi aktualnog zastupnika lišio slobode.

Detalji iz Uskokovog zahtjeva

USKOK je u zahtjevu za skidanje imuniteta Kuščeviću naveo kako postoji osnovana sumnja da je kao načelnik Općine Nerežišća u razdoblju od prosinca 2015. do veljače 2016. godine, s namjerom da gospodarski objekt – štalu prenamijeni u stambeni objekt bez propisane procedure, inicirao donošenje rješenje o ispravljanju greške u Prostornom planu Općine, lažno pritom obrazlažući kako samo omaškom nije uvršten prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS kojim se predlaže da se doda odredba kojom se omogućava prenamjena štala za poslovni ili stambenu namjenu.

No to nije ni približno sve. USKOK naime sumnja da je prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS naknadno sastavljen i onda antidatiran, dakle da mu je lažno prikazan datum nastanka. USKOK je utvrdio da zaprimanje tog prijedloga uopće nije evidentirano, a to, kako su naveli iz Državnog odvjetništva, ukazuje da je prijedlog sačinjen naknadno i samo u svrhu provođenja nezakonite izmjene prostornog plana.

Pogodovanje šogoru za stan

USKOK je naveo kako iz izvida, a osobito iz pribavljenih spisa Povjerenstva Općine Nerežišća za dobivanje stana iz programa POS-a, postoji osnovana sumnja da je Kuščević kao načelnik Općine Nerežišća i predsjednik tog Povjerenstva, u vremenu od studenog 2009. do kolovoza 2010. godine s namjerom da svom šogoru Ivici Žuviću omogući kupnju stana po povoljnijim uvjetima u okviru POS-a.
Pritom je, sumnja USKOK, zatajio članovima povjerenstva da je njegov šogor Žuvić vlasnik stana u Splitu te da prema tome ne zadovoljava propisane uvjete natječaja za kupnju POS-ovih stanova. Povjerenstvo je, ne znajući to, uvrstilo Žuvića na prijedlog liste prvenstva za povlaštenu kupnju stana, a Kuščević je donio odluku o utvrđivanju konačne liste na kojoj je također bio Žuvić. Taj je Kuščevićev šogor tako ostvario nezakonitu imovinsku korist od najmanje 17.369,00 eura.

DORH je do sada samo tri puta od Sabora tražio skidanje imuniteta kako bi se uhitilo aktivnog zastupnika. Prvi je bio HDZ-ov Ivo Sanader, drugi je bio HDSSB-ovac Branimir Glavaš, a treći SDP-ovac Tomislav Saucha.

U slučaju Sauche, odnosno afere Dnevnice, Državno odvjetništvo je uz pokretanje kaznenog postupka za Sauchu odmah tražilo i odobrenje za lišavanje slobode, određivanje pritvora te istražni zatvor, a zbog utjecaja na svjedoke.

Prema dostupnim podacima, bivšeg ministra uprave se tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti po članku 291 Kaznenog zakona.

Ako se dokaže da je Kuščević, kao načelnik Općine Nerežišće, izmjenama prostornog plana te dodjelom POS-ovih stanova pribavio sebi znatnu imovinsku korist, prijeti mu kazna od jedne do deset godina zatvora.

M. Marković/Foto: cropix

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

8 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

8 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

9 sati prije