Kategorije Vijesti

Obljetnica HVO-a: Vojska koja je spasila BiH i pomogla oslobađanju Hrvatske

Širi dalje

U Kninu se danas, pod pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, svečano obilježava obljetnica Hrvatskog vijeća obrane, brojčano male, ali moćne vojske koja je spasila BiH i pomogla oslobađanju Hrvatske.



HVO je imao ključnu ulogu u obrani Bosne i Hercegovine. Bez HVO BiH bi 1992. pala u srpske ruke. Kao najrespektabilnija vojna snaga obrane BiH u najvažnijem dijelu rata samom početku, osim Hrvata, u HVO-u je bio i veliki broj muslimana.

HVO je osnovan 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini 18. studenog 1991., osnovalo je Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine  organizira Hrvatsko vijeće obrane (HVO) koji je službeno osnovan 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Dva nakon službenog osnivanja HVO ulazi u velike bitke s nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke, a od 13. do 23. travnja 1992. slama veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja sinju i Splitu.

Bitka za Livno jedna je  velikih pobjeda u Domovinskom ratu i strateški izuzetno značajna za obranu Hrvatske. Da su srpski agresori zauzeli Livno Si bi se našao u pogubnom položaju, a Split ozbiljno ugrožen.

To su bile ključne bitke kojima je iz napadnih operacija tzv. JNA na Hrvatsku  (poglavito Zadar) odvučen veliki dio agresorskih snaga,  ali i bitke koje su   zaustavile potpunu okupaciju BiH.

HVO je 23. lipnja 1992. osvojio prvu agresorsku vojarnu u Čapljini, što je bila prva velika osvojena vojarna u BiH.

Uz tisuće hrvatskih civila koje je ubila srbijanska vojska, a u kasnijem sukobu muslimanskih snaga i HVO-a,  poginulo je 6.337 vojnika pripadnika HVO-a.

HVO je imao ključnu ulogu u oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine 1995., te ima najveće zasluge za samostalnost i suverenost Bosne i Hercegovine.

M. Marković/foto:capljina.net


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

3 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

10 sati prije