Kategorije Vijesti

Oglasio se DORH: Riječki bombaši tražili 4,6 milijuna eura!

Širi dalje

O uhićenju i dvojca koji je eksplozivnim napravama pokušao iznuditi novac od vlasnika trgovačkih društava na području Rijeke oglasio se i DORH.  Uhićeni bombaši ucjenjivali su trgovački centar u Rijeci i tražili 4,6 milijuna eura



“U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je 29. svibnja 2023., zaprimljena kaznena prijava Policijske uprave primorsko-goranske protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1989.) i drugoosumnjičenog državljanina Savezne Republike Njemačke (1970.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 1., 2. i 5. Kaznenog zakona u vezi članka 34. stavak 1. KZ-a, kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 311. KZ-a, te protiv prvoosumnjičenika i zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. KZ-a.

Obojica osumnjičenika su predvedena pritvorskom nadzorniku u Rijeci te su potom ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog postojanja osnovane sumnja da su od 16. travnja 2023. do 28. svibnja 2023., na području Opatije, Rijeke i Kostrene postupili prema zajedničkom dogovoru s ciljem da se materijalno okoriste.

Osnovano se sumnja da su na neutvrđen način nabavili više improviziranih eksplozivnih naprava koje je potom drugoosumnjičenik po uputi prvoosumnjičenika ostavljao u blizini objekata u vlasništvu jednog hotelskog društva i u blizini objekata u vlasništvu jednog trgovačkog društva.

Nakon toga su, osnovano se sumnja, koristeći internetske alate i platforme koje omogućuju anonimnost, od tih društava putem poruka upućenih elektroničkom poštom zatražili isplatu iznosa u kripto valuti u protuvrijednosti od 3.900.000 eura, uz prijetnju da će nastaviti s postavljanjem eksplozivnih naprava, pa i njihovim aktiviranjem ako se ne udovolji zahtjevima na način da se isplate obave na adrese dostavljenih brojeva elektroničkih novčanika, a što će štetiti ugledu tih pravnih subjekata.

Osumnjičenici su 21. svibnja 2023., osnovano se sumnja, radi ostvarenja navedenih namjera, u neposrednoj blizini trgovačkog centra u Rijeci, postavili jednu improviziranu eksplozivnu napravu, a eksplozija je pričinila imovinsku štetu te ponovili, na identični način, zahtjev za isplatom, ali ovoga puta iznos od 4.600.000 eura (također u kripto valuti).

Osnovano se sumnja i da su u kasnim noćnim satima 27. svibnja 2023., u cilju ostvarenja ranije istaknutih zahtjeva, postavili improviziranu eksplozivnu napravu u blizini upravne zgrade trgovačkog društva koja je aktivirana sljedećeg dana, dok su pronađene dvije postavljene eksplozivne naprave u blizini istog centra na drugoj lokaciji, ali njih nisu uspjeli aktivirati.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci dostavilo je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. ZKP-a) i opasnosti od ponavljanja učina kaznenih djela, cijeneći upornost u izvršavanju kaznenih djela za koja se terete (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a)”, navodi DORH.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

15 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije