Kategorije Vijesti

Ovo je Borislav Mikulić, profesor indijske filozofije, zapamćen po izjavi “Polomite im noge!

Širi dalje

PROFESOR Borislav Mikulić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji je pažnju javnosti na sebe izjavom skrenuo “polomite im noge“, u podužem statusu na Facebooku objasnio je što je zapravo mislio kad je studente pozvao na nasilje.



“Na Facebooku sam 14. rujna u 19.58 h, u obliku privatne komunikacije kroz osobno obraćanje vlasniku profila na Facebooku i autoru jednog od statusa — u kojima je on detaljno i sukcesivno izvještavao o teškoćama na Fakultetu zbog ovlasti zaštitara firme “Sokol Marić” da ograničavaju kretanje i legitimiraju osobe, te o svojim frustracijama nad uzaludnim pokušajima da izravno i putem emaila od dekana dobije objašnjenje novonastale situacije — napisao lakonski kratak komentar “slomite im noge” koristeći povike s nogometaških stadiona “Slomij mu noge!” kao retoričku figuru.

Komentar je napisan u osobnom obraćanju pojedincu kao ironičan i sarkastičan žargonski komentar na frustracije člana Fakulteta dekanovim institucionalnim nasiljem koje se mjesecima provodi na našem Fakultetu, sada i preko zaštitarske firme s policijskim ovlastima.

Radi se o jednostavnoj, slikovitoj i obrnutoj analogiji s agresijom dekana prema zaposlenicima, studentima i prema pravnim normama Fakulteta. Iako je aluzija na nogometaški žargon implicitna, smisao analogije je dovoljno jasno ograničen pragmatičko-jezičnim uvjetima privatne komunikacije na društvenoj mreži Facebook, te se nikako ne može tumačiti kao javni istup s pozivom na stvarno nasilje.

Uvjeren sam da nastavnici FF-a nisu u stanju ni zamisliti fizički obračun s naoružanim zaštitarima, a kamoli ga provesti u djelo. Još manje je moguće da pojedinačna osobu fizički savlada tri naoružana zaštitara. Stoga su insinuacije o mome pozivanju na stvarno nasilje sadržajno besmislene, a praktički klevetničke.

Osim toga, javno povezivanje neformalnih standarda Facebook komunikacije s mojim nastavničkim radom i javnim angažmanom smatram izrazito malignom posljedicom potpune neupućenosti dekana Previšića, inače po struci pedagoga, u standarde i forme komunikacije na društvenim mrežama.

Ono spada u antologijske primjere podmetanja u javnom prostoru, kakav mogu smisliti samo spin-doktori u podivljalim kabinetima za propagandu ili tajnim službama.”

Profesor Borislav Mikulić ( ne treba ga brkati s Borom Mikelićem, bivšim direktorom Gavrilovića i šefom fašistoidne tvorevine RSK)  rođen u Račinovcima, a djetinjstvo je proveo u Gunji, Orašju i Županji.  Gimnaziju je završio u Zadru a studij filozofije i germanistike u Zagrebu.

Djelovao je i kao asistent i docent za antičku filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu gdje je predavao antičku i indijsku filozofiju. U jesen ’91-e dolazi u Zagreb i radi kao prevodilac stručne literature iz društvenih i humanističkih znanosti.

U travnju 2001. postao je docent za Spoznajnu teoriju na Odsjeku za Filozofiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a preuzima i nastavu na izbornom predmetu Indijska filozofija. Dvije godine kasnije postaje izvanredni profesor, a nekoliko godina potom i redoviti profesor na Fakultetu.

U javnim nastupima protivio se spajanju Filozofskog s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, a meta napada u javnim nastupima najčešće su bili Željka Markić i udruga U ime obitelji, ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Njegov tekst “Teatar Exit Croatia: kraj demokratske komedije i jarčji pjev desnice” na Trećem programu Hrvatskog radija spiker Željko Tomac je odbio pročitati zbog uvreda na račun branitelja u Savskoj i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Iako profesor humanističkih znanosti s opširnim opusom zanimljivih naslova, profesor Borislav Mikulić bit će upamćen po izjavi “slomite im noge

” i pozivu studentima na da počine nasilje. Može pričati o grčkoj, indijskoj i suvremenoj filozofiji, svi će upirati pristom u njega i govoriti “To je onaj što je rekao ‘slomite im noge'”.

M. Marković/foto:H-alter


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

U Zagrebu sin ubio majku pa otišao u kafić na piće. Policija objavila detalje

Jučer se u Zagrebu dogodilo ubojstvo. Prema jučerašnjim neslužbenim informacijama, sin je ubio majku. Zločin…

15 minuta prije

Blic: Hrvatska je privlačna radnicima iz Srbije, riječ je o velikom novcu

"Sezona za izvoz domaće radne snage praktički je počela već u travnju, i to za…

31 minuta prije

Mislav Kolakušić: Ja sam jedini lijek protiv štakora s portala Index

Nezadovoljan anketom na portalu Index koja pokazuje da ga većina ljudi vidi kao "ljigavo smeće…

2 sata prije