Kategorije Vijesti

Ovo je Davor Trupković, danas uhićeni bliski suradnik ministrice Obuljen

Širi dalje

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), danas je u Zagrebu uhićen Davor Trupković,bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine. U Ministarstvo je došao u vrijeme ministra Zlatka Hasanbegovića



Osim njega uhićeni su i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević.

Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kako navode europski tužitelji, dekan i profesor s Geodezije su bliskom suradniku Nine Obuljen Koržinek dali mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch vrijedan 370 eura

Europski tužitelji navode da je Davor Trupković, tadašnji pomoćnik Nine Obuljen u Ministarstvu kulture i medija, nakon što je 22. ožujka 2020. područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja.

Tužitelji sumnjaju da je, koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, bivši pomoćnik Nine Obuljen je s dekanom Geodetskog fakulteta Alminom Đapom dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom, angažiralo navedeni Fakultet, u zamjenu za novčanu nagradu i druge poklone.

Trupković je, kao dužnosnik u Ministarstvu kulture i medija, znao da Fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, te da bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovoga aranžmana”, stoji u priopćenju EPPO-a.

Tko je Davor Trupkovič? 

Davor Trupković je u Ministarstvu kulture bio je zadužen za provedbu ugovora o 3D skeniranju zgrada što je ministrica dogovorila s Geodetskim fakultetom odmah nakon potresa u Zagrebu i na Banovini 2020. godine.

Davor Trupković u Ministarstvo kulture došao je tijekom mandata bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića 2016., kao pomoćnik ministra. Na toj poziciji ostaje do 2021. i u mandatu Nine Obuljen Koržinek. Od 2021. je ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine, a u veljači 2022. postaje glavni konzervator Ministarstva kulture.

Prije dolaska u Ministarstvo kulture Trupković je bio dugogodišnji voditelj Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

Krajem siječnja Trupković je s ministricom kulture na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu branio posao Ministarstva s geodetima i objašnjavao kako je to bio sjajan i vrhunski podvig koji su obavili s Geodetskog fakulteta pod vodstvom bivšeg dekana Almina Đape koji je nedavno izašao iz istražnog zatvora. Đapo i profesor Boško Pribičević, zbog sumnje europskih istražitelja na pronevjeru europskog novca, proveli su dva i pol mjeseca u istražnom zatvoru.

U veljači 2021. Trupković je imenovan za ravnatelja Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Iako je trebao na toj poziciji biti četiri godine, već 2022. je razriješen i postavljen na nižu poziciju glavnog konzervatora.

Zanimljivo je, da nakon razrješenja s dužnosti Trupković nije podnio imovinsku karticu zbog čega je dobio opomenu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Početkom godine  preuzeo je i dužnost v. d. pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a ministrica  Obuljen Koržinek je na konferenciji za medije, nakon upada policije u njezino Ministarstvo, rekla  “ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio da se financijski okoristi, taj i odgovarati”.

Nakon današjeg uhićenja ministrivcca Obuljen Koržinek najavila je press konferenciju

D.M. /Foto: rtl


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom "Memoranduma o zločinima genocida…

1 sat prije

Kolakušić će imati svoj klub u Saboru. Čine ga tri ‘antiprotivna’ zastupnika

Mislav Kolakušić imat svoj klub zastupnika u Hrvatskom saboru kojeg čine suverenist Marijan Pavliček, bivši…

4 sata prije

Članice EU-a žele spasiti Zakon o prirodi, akciju vodi Irska

Skupina 11 zemalja predvođena Irskom, pokrenula je posljednji pokušaj izglasavanja zakona EU-a za obnovu oštećene…

5 sati prije