Kategorije Vijesti

Ovo je glasnogovornik ruskog ministarstva. Iza njega je karta s neovisnim Kosovom

Širi dalje

Rusija ne priznaje Kosovo, ali smo na karti iz leđa Igora Konašekova, glasnogovornika Ministarstva obrane Ruske Federacije vidjeli da je Kosovo odvojeno od Srbije i prikazano kao samostalna država.



Srbija nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu, a Vučić je jučer, nakon što je cijeli dan odgađao objaviti svoj stav, kazao kako Srbija neće uvesti sankcije.

Srbija je, smatraju analitičari, svojim jučerašnjim stavom odlučila stati uz Rusiju. Ili barem ne želi ići kontra Moskve.

Srbija je okarakterizirana kao zemlja u dosta nezgodnoj poziciji jer želi ući u EU, ali i održati veze s Rusijom. Nakon Putinovog priznanja Donjecka i Luhanska ovog tjedna odmah se postavilo pitanje Srbije kojoj priznavanje novih država ne odgovara jer sama ne priznaje Kosovo.

U tom kontekstu zanimljiva je slika u pozadini javljanja ruskog glasnogovornika ministarstva obrane Igora Konašenkova. Video samo danas vidjeli u podnevnom Dnevniku HRT-a. Isti kadar,  s kartom na kojoj je Kosovo nezavisna država, vidjela smo i na drugim TV postajama u Europi.

Iza njega se, naime, vide europske zemlje u svojim granicama. Kako se može vidjeti na slici Kosovo je odvojeno od Srbije i prikazano kao samostalna država.

U prilogu emititranom na HRT-u glasnogovornik ruskog ministarstva obrane je najavio novu ofenzivu ruskih snaga u Ukrajini:

“Danas su sve postrojbe dobile zapovijed da prošire ofenzive u svim smjerovima, u skladu s planom o napadima”, rekao je Konašenkov te dodao da su proruski separatisti na istoku Ukrajine, uz potporu ruske vojske, prijavili vojne “uspjehe”.

Kazao je i da su ukrajinski brodovi napali ruske ratne brodove u Crnome moru, dodavši kako je “vrlo vjerojatno” da su ih “navodile” američke bespilotne letjelice. Njegove tvrdnje nije bilo moguće odmah provjeriti iz neovisnih izvora, kaže agencija AFP.

Konašenkov tvrdi da ruska vojska ne napada stambene četvrti, no AFP-ovi novinari potvrdili su da su vidjeli više stambenih zgrada i domova oštećenih u napadima diljem zemlje.

Optužio je ukrajinske vlasti da u sukob “uključuju” i civilno stanovništvo, dijeleći im oružje na nekontroliran način te je dodao da će takvi potezi “neminovno rezultirati nezgodama i ljudskim gubicima”.

Ukrajinske vlasti potvrdile su da su u današnjem raketnom napadu na stambeni blok u Kijevu poginule dvije osobe, a šestero ih je ozlijeđeno.

M.M. /Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

34 minute prije

Dramatičan apel P.E.N. centra: “Vučić, Dodik i SPC pripremaju rat! Zabrinuti smo”

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše…

1 sat prije

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Marija Banožića

Nakon šest mjeseci općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane…

2 sata prije