Kategorije Vijesti

OVO JE POTOP HDZ-a: Potučeni su u sva četiri velika grada

Širi dalje

S osvojena četiri mandata u HDZ-u su jako nezadovoljni i taj rezultat smatraju neuspjehom. No kad se pogledaju rezultati u četiri velika grada – Zagreb, Split, Rijeka i Osijek – rezultat možemo nazvati potopom HDZ-a.



Nakon prebrojanih 99,88% glasova raspodjela izgleda ovako: HDZ osvaja 4 mandata, kao i SDP. Na trećem mjestu su Suverenisti s jednim mandatom, a potom slijedi iznenađenje izbora – lista Mislava Kolakušića, također s jednim mandatom. Po jedan mandat osvojili su Živi zid te Amsterdamska koalicija.

HDZ je osvojio najviše – 22,72%, SDP je bio drugi s 18,71%. Suverenisti su na 8,51%, lista Mislava Kolakušića 7,89%, Živi zid je osvojio 5,66%, a Amsterdamska koalicija 5,19%.

Dakle, za zastupnike u Europskom parlamentu izabrani su Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz HDZ-a, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković iz SDP-a, nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego iz Amsterdamske koalicije.

Iznenađenje izbora Mislav Kolakušić ulazi u Europski parlament. Večeras se nije obratio medijima, poručio je da je s obitelji. U isto vrijeme Živi zid s čije liste u parlament ulazi Ivan Vilibor Sinčić nije organizirao praćenje rezultata s medijima. Tako da se i njihova reakcija tek očekuje. Obratili su se doduše pratiteljima na Facebooku.

Povećala se izlaznost u odnosu na prošle europske izbore održane u našoj zemlji. Na birališta je izašlo 29,85% birača. Kada smo prošli put birali hrvatske zastupnike za Europski parlament 2014. izlaznost je iznosila 25,24%.

Najveća izlaznost bila u Gradu Zagrebu te Karlovačkoj i Istarskoj županiji.

Upravo je u zagrebu HDZ potučen do nogu. SDP je osvojio 21,34, a HDZ samo 13,63 posto, tek nešto više od Ruže Tomašić koja je dobila 10.04.

U Splitu je SDP osvojio 22, 35, HDZ 18,93, posto, a na trećem mjestu je Kolakušić 9, 78 posto.

U Rijeci je rezultat još porazniji za HDZ. Povjerenje im je ukazalo tek 13, 62 posto. Vodeći je SDP, a na trećem mjestu Kolakušić.

 

HDZ je poražen i u Osijek, domicilnoj izbornoj jedinici Biljane Borzan koju je podržalo 22, 58 posto birača. HDZ je osvojio 21,56 posto,  a gotovo identičnu podršku Osječani su iskazali prema Ruži Tomašić i Mislavu Kolakušiću.

 

M. Marković/Foto: cropix

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Štimac objavio molitvu “Oče naš” na Facebooku i pozvao sve da učine isto

Igor Štimac, bivši Vatreni, trenutno izbornik Indije, izazvao je veliku pažnju objavom na Facebooku. Štimac…

53 minute prije

Skanadaloznom direktoru aerodroma Rijeka bonus od 265. 000 eura

Nakon nemilih scena na riječkom aerodromu prošle subote, kada su putnici teglili prtljagu do izlazne…

2 sata prije

DP postavio još jedan uvjet Plenkoviću: “Neka me streljaju, ali to ću hitno provesti”

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić je za 24 sata je rekao da je jedan od uvjeta Domovinskog…

3 sata prije