Kategorije Vijesti

Pejčinović Burić o Marakešu: Predjednica je nervozna, voljela bih čuti što ju smeta

Širi dalje

Nakon što se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer žestoko obrušila na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je stigao odgovor resorne ministrice Marije Pejčinović Burić



“Kao osoba koja to vodi i koja je imala uvid u to što su kolege radili s MUP-om, mogu reći da su odradili odličan posao tijekom pregovora. MVEP je dosljedno u svom stavu kad su u pitanju sigurne, regularne i uređene migracije.

Radimo na pripremi konačnog prijedloga koji će ići na Vladu. Žao nam je što nervoza dolazi s Pantovčaka, no nismo doznali što je u dokumentu prijeporno predsjednici. To je prvi dokument kojim se pokušava regulirati pitanje koje je dobilo na važnosti, a to je pitanje migracija, i to regularnih migracija”, poručila je Pejčinović Burić.

Podsjetila je da se radi o katalogu mjera, a da će svaka država moći izabrati koje će mjere provoditi.

“To je pokušaj da se postignu uređene, regularne migracije, da se kad se dogode s njima možemo lakše nositi, da se migrantski pritisci manje. Mislimo da se radi o važnom dokumentu, koji nije sporazum i koji se ne potpisuje. Nije pravno obvezujući. Ne vidimo nikakav prijepor u samom dokumentu, on samo može doprinijeti. A suvereno je pravo države da odredi što će raditi i to bi trebalo odagnati sve insinuacije”, dodala je.

Prijepor Zrinjevca i Pantovčaka komentirao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kazavši da taj sporazum nema toliku važnost koju je dobio u raspravama posljednjih dana.

“Zbog čega dolazi do prijepora? To nije prvi takav prijepor. Događa se ne samo između Vlade i Predsjednice, nego na cijeloj političkoj sceni. Počeli smo s Istanbulskom konvencijom pa okupljanjem u Vukovaru i sada s Marakeškim sporazumom.

Radi se o temama koje ne bi trebale izazvati prijepore. Tko je taj i koji su krugovi što generiraju te vrste prijepora? Netko te sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i MVEP-a. Trebamo utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere”, kazao je Jandroković.

Na pitanje na koga konkretno misli, odgovorio je: ‘Možemo pretpostaviti, ali u ovom trenutku neću o tome govoriti.’


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

9 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

9 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

9 sati prije