Kategorije Vijesti

PISMO IZ ODESE: “Ukrajinski probni pilot je pijan, MIG-ove servisiraju radio amateri, a nama prijete”

Širi dalje

PIŠE: Marko Marković



Maxportal je posjedu pisma tehničara i časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u Zavodu u Odesi nadzirali remont MiG-ova. Pismo je upućeno tadašnjem zapovjedniku Ratnog zrakoplovstva generalu Draženu Šćuriju te u Kabinet ministra obrane. Pismo svjedoči da Kotromanović ne govori istinu kad kaže da ništa nije znao.

U kabinet ministra obrane Ante Kotromanovića upućeno je 29. siječnja 2014. godine, a s pismom je upoznat i tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Iako su mediji od početka pisali o mogućim prevarama s remontom, najviši civilni i vojni dužnosnici tvrde da ništa nisu znali niti su dobivali informacije u sumnjivom remontu i modernizaciji MiG-ova. To tvrdi bivši ministar obrane Ante Kotromanović, bivši načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić i bivši glavni inspektor i današnji načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov

U pismu njegovi autori navode “da ih se prisiljava da gledaju na drugu stranu kad ukrajinski zavod krši sigurnosne protokole kvaziremonta, tj. uopće ne vrši remont i produženje životnog vijeka nego nešto između I. i II. stupnja održavanja zrakoplova”.

Generalu Šćuriju postavljaju pitanje “znate li da Zavod u Odesi uopće ne provodi zahtjevni remont zrakoplova, a još manje produženje životnog vijeka zrakoplova (dubinsko ispitivanje kompletnog trupa zrakoplova)?  Zar niste primijetili da na našim MiG-ovima rade neki ljudi koji nisu zaposlenici zavoda”, navode časnici svom zapovjedniku.

Pišu da ”Zavod nema testnu opremu i stručnih tehničara pa zovu lokalne radioamatere da izmjere SWR antene i da pomognu s navigacijskom i komunikacijskom opremom”. Pišu i da “ukrajinski tresti pilot zbog problema alkoholom ne leti već duže vrijeme i da sav rizik pada na naše ljude”. Također tvrde da umjesto da kontroliraju završne radove oni već pet mjeseci rade poslove umjesto Ukrajinaca.

Hrvatski časnici u pismu tvrde da im se prijeti kad spomenu da bi ukrajinskoj tvrtki trebalo naplatiti penale za kašnjenje u isporuci, ali i njihove radne sate koje su oni odradili umjesto Ukrajinaca. Generala Šćurija pitaju  zbog čega je odobrena boja zrakoplova koja nije u skladu s hrvatskim normama.

Riječ je o vrlo ozbiljnim optužbama i prozivkama. U Ministarstvu obrane konstantno su tvrdili da su se u Ukrajinu slali vrhunski stručnjaci Ratnog zrakoplovstva kako bi nadzirali remont. S obzirom na takav “pedigre”, potpuno je jasno da se navodima o lažnom remontu trebalo pristupiti ozbiljno.

Pismo je upućeno u kabinet ministra Kotromanovića, ali u ovom trenutku nema potvrde je li po tom pitanju nešto poduzeo. U svakom slučaju za njega je znao. I on i general Drago Lovrić.

U Zavodu u Odesi bila su tri časnika Ratnog zrakoplovstva, svaki zadužen za nadzor određenih vrsta radova, te probni pilot brigadir Ivan Selak.

Jesu li se njihovi navodi provjeravali i jesu li točni u konačnici bi trebala utvrditi istraga koja je sada u rukama Državnog odvjetništva.

Pogledajte što su u pismu napisali časnici HRZ-a koji su nadzirali remont MiG-ova u Odesi:

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

10 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije