Kategorije Vijesti

Plenković o ponudi borbenih aviona: ”Vidio sam samo po portalima”

Širi dalje

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da će Vlada biti otvorena za što veći broj sugestija zastupnika i klubova u saborskoj raspravi o Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.



Komentirao je i navodnu američku ponudu borbenih aviona.

“Pristup je isti kao i u prvom čitanju. Ovo je važan zakon za grad Zagreb, važan za obnovu, važan za sustavan, transparentan rad i financiranje i bit ćemo otvoreni za što veći broj sugestija koji će doći od saborskih zastupnika i klubova”, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima dolazeći na 2. izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora.

Upitan očekuje li široku potporu u parlamentu, Plenković je rekao da “misli da bi bilo dobro imati konsenzus o takvom zakonu, jer nema ovdje neke pristranosti”.

Premijer je na pitanje o američkoj ponudi za kupnju vojnih aviona odgovorio da još ništa nije vidio osim na portalima, ali da ne zna ništa o tome.

Prema pisanju Obrisa ProAeronautics poslao je državnom vrhu ponudu 12 rabljenih F-16. Portal piše da se radi o ponudi odnosno paketu specijalizirane opreme s maksimalno 30 aviona F-16 A/B, s paketom rezervnih dijelova, 30 nosača naoružanja, 30 AN/APX-113 sustava za identifikaciju prijatelj-neprijatelj i 30 topova M61 Vulkan 20 mm.

Ponuđena cijena, podložna daljnjim pregovorima, je 11,5 do 14 milijuna dolara po avionu F-16A te 12,5 do 15 milijuna dolara do avionu F-16B.

Hrvatsku bi 12 letjelica koštalo između 140 i 170 milijuna dolara, dok bi cijena za kupovinu 30 borbenih aviona bila između 399 i 424 milijuna dolara.

R.I./Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

23 minute prije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

9 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

12 sati prije