Kategorije Vijesti

Plenković o Srbiji: “Logično je da im se prekinu pregovori za ulazak EU”

Širi dalje

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je proglasio “logičnom” inicijativu Europskog parlamenta o pozivu na prekid pristupnih pregovora sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji, ponovivši da se u trenutnim okolnostima ne može “sjediti na dvije stolice”.



Radio Slobodna Europa u srijedu je objavio uvid u dokument Europskog parlamenta kojim će se od Europske unije zatražiti da obustavi pregovore sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji.

Zastupnici bi na vanjskopolitičkom odboru EP-a o tome trebali raspravljati sredinom idućeg mjeseca, a konačno glasanje očekuje se u studenom.

Plenković je u četvrtak, na konferenciji za medije uz povjerenicu Europske komisije za koheziju i reforme Elisu Ferreiru

, rekao kako je EP „pokrenuo logičnu inicijativu”.

„U ovakvoj globalnoj krizi, u kojoj se točno i jasno razaznaje dobro od zla, ne može se sjediti na dvije stolice”, kazao je premijer.

Plenković je ponovio da se „ne može imati aspiracije postati članica EU-a i dijeliti vrijednosti”, a da se „istodobno jasno ne stane iza paketa sankcija” protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, u okolnostima „lažnih, orkestriranih” referenduma i najave aneksije ukrajinskog teritorija.

Srbija je uz Bjelorusiju, pomagača Rusiji u napadu na Ukrajinu, ostala jedina europska država koja nije uvela sankcije Rusiji, čak i nakon što su to učinili nekoć tradicionalni saveznici Moskve poput Kazahstana.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković prošli je petak pak u New Yorku s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom potpisao sporazum o „konzultacijama” dvaju ministarstava po pitanjima vanjske politike, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju ruskih građana za rat u Ukrajini te na dan početka referenduma o pridruživanju Rusiji okupiranih dijelova Ukrajine.

Hina/Foto: epa


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

9 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

10 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

10 sati prije