Kategorije Vijesti

Plenković o ustaškim simbolima: “Oni su zabranjeni to je pitanje sudske prakse”

Širi dalje

Vladino izaslanstvo prvo je u 9 sati ujutro odalo počast žrtama i obilježilo 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovca.



U Vladinom izlaslanstvu uz premijera Andreja Plenkovića bili su potpredsjednici Vlade Tomo Medved, Davor Božinović i Boris Milošević te ministri Gordan Grlić Radman, Nina Obuljen Koržinek i Ivan Malenica.

Uz njih će su bili i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Nakon polaganja vijenaca u Jasenovcu premijer Andrej Plenković obratio se novinarima

“Ovdje smo i došli smo obilježeti godišnjicu proboja iz ustaškog koncentracijkog logora. Došli smo odati počast žrtvama režima NDH. To je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je i da mlade generacije osvijeste te činjenice, da s njima budu upoznati, da ovo bude dio našeg obrazovnog sustava.

Vrijeme je da sve generacije nikad ne zaborave ove strašne zločine te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina. Ovdje smo i ove godine kao što smo bili svake godine. Sa pijetetom i sviješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ponove”, rekao je Plenković.

Upitan je li se trebalo ovo organizirati zajednički, kazao je da je sve o tome rekao jučer.

“Oni ni danas nisu dopušteni, oni su zabranjeni, to je pitanje ujednačavanja sudske prakse. Svatko tko zna dio naše povijesti, tko zna što je Jasenovac i što ti simboli znače za pripadnike židovskog, srpskog i romskog naroda razumiju da se ta obilježja ne smiju koristiti”, kazao je Plenković, upitan hoće li se ići u izmjene zakona i zabrane ustaških simbola.

Upitan da komentira izjavu predstavnika židovskih općina Ognjena Krausa da je pitanje nepostojanja zakonskog uređenja zabrane isticanja ustaških simbola jedan od razloga zašto danas nisu u koloni s predstavnicima Vlade, Plenković je kratko rekao “to nije točno”.

Hina/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

3 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

10 sati prije