Kategorije Vijesti

Plenković objavio koja tri ministarstva idu Domovinskom pokretu

Širi dalje

Nakon što su Hrvatska demokratska zajednica i Domovinski pokret postigli sporazum o formiranju Vlade, medijima se iz Jastrebarskog obratio tehnički premijer Andrej Plenković.



– Dogovor je postignut, DP-u idu tri resora. Osnivamo novo ministarstvo – Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na razini EU koji uvode takvo ministarstvo, rekao je Plenković.

– Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP uglavnom jak u Slavoniji. I treći je da se Ministarstvo gospodarstva podijeli na pola. O imenima nismo govorili, a onaj član vlade koji bude ministar demografije, bit će i potpredsjednik vlade. Ova će vlada imati više ministarstava nego prošla, koja je sa mnom i gospođom Šimpragom imala 18 članova, kazao je Plenković.

Potpora manjinaca

Plenkovića su pitali koliko će manjinskih potpisa dobiti nova vlada.

– Koliko bude potrebno. Svih 61 koji su izbrani na listama HDZ-a i DP-a, a njih je 13, vidjet ćemo koliko potpisa treba. Možda bude dva-tri-četiri, potvrdio je Plenković.

O podizanju plaća ministrima kaže da nije to samo prijedlog Marija Radića nego su oni to imali u planu jer su se za to stekle pretpostavke.

Pitali su ga i za odnose sa SDSS-om u budućnosti.

– Politika koju smo vodili zadnjih osam godina neće se mijenjati. Napravili smo ogromne iskorake, trebali smo to jače tumačiti. Ovo nije korak nazad. BorisMilošević je bio potpredsjednik vlade, a prije toga je bio u Kninu na obljetnici Oluje. Šimpraga je bila sa mnom u Škabrnji, pa nije Tomislav Žigmanovpostao ministar u vladi Srbije. Naši uspjesi u manjinskim pravima su vidljivi, ali nisu dovoljni opjevani, kazao je Plenković.

Podjela saborskih funkcija

Zna se i tko će biti potpredsjednici Sabora iz vladajuće većine.

– Jedan će potpredsjednik biti iz DP-a, a drugi iz kvote manjina. Radimo, pregovaramo i slavimo. Dajte nam koji dan da se dogovorimo o imenima, zamolio je Plenković.

– Izbori su gotovi, barem ovi. Ljudi se zbog medijskog pritiska boje raditi s nama. Na to smo se sveli.

Ovo je već treći mandat i ovo je nezdravo. Trebamo pričati gdje je Hrvatska danas. Nikada veće plaće i nikad jači međunarodni položaj, pojasnio je Plenković.

D. M./foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković se požalio: “Zoran Milanović me nazvao i izvrijeđao”

Emisija "Nedjeljom u 2" u nedjelju se emitirala po 1000. put, a novinar, urednik i…

6 sati prije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

11 sati prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

11 sati prije