Kategorije Vijesti

PLENKOVIĆ: Odbili smo zahtjev BiH za suđenjem našim generalima

Širi dalje

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković obratio se i novinarima na press konferenciji. Objavio je da da su na sjednici donesene dvije do tri važne odluke.



“Prva je o cijeni goriva. To je agilan pristup rješenju situacije. Vjerujemo kako će ova odluka stabilizirati očekivanja. Njen rok trajanja je 30 dana i vjerujemo da ćemo u to vrijeme moći bolje planirati što i kako s cijenom nafte” , kazao je premijer.

Druga važna odluka koju je izdvojio je Zakon o obnovi, dok je treća odbijanje zamolnica iz BiH. “Vrlo jasna poruka zaštite nacionalnih interesa, digniteta Domovinskog rata i ključnih ljudi”, rekao je Plenković.

Tužiteljstvo BiH traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje zapovjednika Bljeska, koji su se našli na optužnicama u susjednoj državi.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu u kolovozu je potvrdilo da je od bosanskohercegovačkih tužitelja primilo dokument u kojem traže da Hrvatska preuzme progon 14 generala zbog navodnih zločina u operaciji Bljesak 1995. godine

Na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Premijer se u rujnu sastao s hrvatskim generalima koje je izvijestio kakav će stav zauzeti Vlada na zahtjev BiH

“Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave proučiti opsežnu dokumentaciju, službe će to proučiti i nakon toga ćemo donositi odluke u suglasju svih institucija i zaštiti nacionalne interese i obrambeni i vojni karakter akcije Bljesak, a vodeći računa o interesima i dignitetu generala.

Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je RH potpisala”, kazao je premijer Plenković u kolovozu i najavio da će idući sastanak biti nakon što Ministarstvo podnese detaljno izvješće.

“Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi”, komentirao je u kolovozu predsjednik RH Zoran Milanović.

Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi “hoćemo li surađivati ili nećemo”, od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Na današnji dan 1536. napisan je prvi hrvatski roman

Početke hrvatske književnosti vežemo uz Marka Marulića i njegovu Juditu, no postoje i drugi pioniri…

3 sata prije

Raspudić: Mediji pišu da je žena hrvatskog veleposlanika astralni vrač

"Nije tajna da hrvatska diplomacija treba ozbiljno provjetravanje", kazao je Nino Raspudić (NZ) u Saboru…

4 sata prije

Srpska vojska drži vježbu. Vučić: “Imamo najviše oružja u Europi. Sve je novo”

Vojska Srbije u Beogradu održava vojnu vježbu "Zastava 2024" povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i…

5 sati prije