Kategorije Vijesti

Plenković: Panava je nebitan kao i njegova stranka, a Milanović ljubomorni luzer

Širi dalje

Premijer Andrej Plenković posjetio je u utorak Zadar i Zadarsku županiju, gdje je dao izjavu za medije. Prvo je komentirao izjavu predsjednika DP-a Ivana Penave da su rezultati izbora u BiH debakl hrvatske politike.



“Nisam uopće čuo to, ali ona je u potpunosti nebitna. Irelevantna je i stranka i njezin čelnik, koji je zahvaljujući HDZ-u postao gradonačelnik Vukovara. Stranka i čelnik koji nemaju nikakve međunarodne kontakte i nisu ništa učinili za položaj Hrvata u BiH”, kazao je.

“Kao kontraargument ovim naklapanjima njega, mostovaca i Milanovića trebalo bi vrlo pažljivo slušati bošnjačke političke stranke u BiH. Kad čujete njihove izjave o odluci visokog predstavnika, onda ćete odjednom čuti izjave da je HDZ pobjednik izbora, da je Schmidt riješio problem u BiH, da je osigurao participaciju u vlasti itd. Milanović je isključivo radio štetu.

On kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje, a mi smo unatoč njemu zaštitili prava Hrvata”, dodao je.

“To je kontinuirani destruktivni pristup. Umjesto da kažu ‘hvala, cijenimo što ste napravili’. Čak i nakon izbora on ne zna kako se zove Schmidt,  (Milanović ga je zvao Schultz, op. a.),  da nije žalosno, bilo bi smiješno”, nastavio je Plenković o predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Upitan je i za naslovnicu tjednika Nacionala, koji je napisao da je Plenković naložio bivšem ministru Tomislavu Ćoriću da se Rafinerija Sisak zatvori.

“To je novina koju nije uopće vrijedno komentirati. Iz tjedna u tjedan, već šest godina 90 posto njihovih naslovnica su o meni. Imati zrnce kredibiliteta da im dam važnost, bilo bi previše. Riječ je o pokušaju USKOK-ova optuženika, kriminalca, koji nastoji izmišljati stvari sa sastanka da bi zaštitio sebe, misleći da ja imam vezu s njegovom ulogom optuženika u vezi JANAF-a”, kazao je.

“Nemam veze ni s tom novinom ni s insinuacijama ni s optuženikom USKOK-a”, dodao je Plenković.

Upitan je i za novi krak u Aferi INA, vezan za majku Damira Škugora.

“Ne znam ništa o tome. Vidio sam vijest, ali to nema veze s Vladom, pitajte DORH. Nemam pojma o tome, kako bih to znao”, kratko je kazao.  Osvrnuo se i na diplomatska mjesta u misijama.

“Mi smo Milanoviću poslali prijedloge prije dvije godine, a on je to izblokirao nekakvim nebulozama o tome da je 50:50 praksa između Vlade i predsjednika. To apsolutno nikada nije bila praksa, pitajte ove živuće predsjednika.

Što se tiče VSOA-e, miješati imenovanje ravnatelja s drugim imenovanjima u MORH-u, to je očito neka njegova želja. Ja znam što je naša želja i obaveza, a to je naći novog čelnika SOA-e, a ostalo ide sukladno s nadležnostima, o tome će razgovarati s ministrom obrane, kojega je ponovno, kao što vidim, Milanović”, kazao je.

Kazao je da je Milanović teško poražen na vanjsko-političkom polju, zbog čega traži bilo kakav povod da dođe u medije.

“Kad je netko teško poražen na vanjskopolitičkom polju, onda traži bilo što da bude u situaciji da me pitate o nebitnim temama”, kazao je Plenković na upit o Milanovićevu protivljenju upisa HDZ-ova Ante Bačića u ratnu školu.

“Prava vanjsko-politička tema je da je štetio borbi za interese Hrvata u BiH. Isključivo štetio, stvarao neprijatelje, vrijeđao Bošnjake, činio je sve da bi ugrozio strateške ciljeve Hrvatske, a to su eurozona i Schengen. Moram se zapitati čemu to. Kada imate predstavnika koji jedini može pomoći ako sve padne u vodu, a vi ga konstantno vrijeđate, onda sigurno ne želite dobro.

Schmidt je unatoč njemu pomogao Hrvatim u BiH, i to zato što ima povjerenje u neke druge Hrvate koji se bore za Hrvate u BiH”, dodao je.  Zaključio je premijer da su Milanovićeve izjave nebulozne i da ih treba dobro analizirati.

R.I. /Foto: FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

27 minuta prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

2 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

3 sata prije