Kategorije Vijesti

Plenković predstavlja nove mjere protiv rasta cijena, vrijedne su 1,7 milijardi eura

Širi dalje

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavit će u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Prije toga, pemijer će okupiti i lokalne čelnike, te koalicijske partnere.



Plenković je paket mjera prvo predstavio lokalnim čelnicima, točnije čelnicima Hrvatske zajednice županija, Hrvatske zajednice općina te Udruge gradova.

Šef Udruge gradova, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk je nakon sastanka s premijerom rekao da je paket mjera pomoći vrijedan 1,7 milijardi eura.

“Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje. Cijena električne energije ostaje i za idućih šest mjeseci, a cijene plina i ostalih segmenata ostaju do kraja godine”, poručio je Željko Turk

ispred predstavnika županija, općina i gradova.

Turk je dodao kako oko poreza na dohodak nije bilo riječi te da lokalnoj upravi i samoupravi odgovara “‘da paket mjera ide, a da se ne zadire u njihov temeljni izvor prihoda tj. porez na dohodak”.

Općinama i gradovima bilo je važno da ostanu ograničene cijene energenata.

Plenković paket mjera sada predstavlja i partnerima na koalicijskom sastanku, nakon čega će mjere biti prezentirane i socijalnim partnerima.

Plenković je prošli tjedan najavio da će Vlada već na sjednici predložiti izmjene Zakona o PDV-u te će i dalje zadržati najnižu stopu PDV-a za plin.

“Tako ćemo na konkretan način pomoći hrvatskim građanima, isto tako im je snižena stopa koja se odnosi na pelete, sječke, ogrjev”, rekao je Plenković.

Novi paket pomoći opisao je kao “sveobuhvatan, snažan, primjeren trenutku, dobro kalibriran i kao pomoć onima kojima je najpotrebnija”. Ustrajao je i u namjeri promjene Zakona o kaznenom postupku.

R.I. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

8 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

8 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

8 sati prije