Kategorije Vijesti

Plenković: Prosječna plaća je 7.333 kune, na početku našeg mandata bila je 5.642 kn

Širi dalje

Premijer Andrej Plenković objavio je na svom Twitter računu kako je u Hrvatskoj od 2016. godine porasla za 1.691 kunu.



“Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u Hrvatskoj za studeni 2021. iznosila je 7.333 kn, dok je na početku mandata Vlade, u listopadu 2016., iznosila 5.642 kunan”, napisao je i dodao:

– Uz snažan gospodarski rast BDP-a, očuvana radna mjesta i brzo smanjenje javnog duga, prebrodili smo COVID krizu.

Prema podacima @StatistikaHR, prosječna plaća u Hrvatskoj  za studeni 2021. iznosila je 7.333 kn, dok je na početku mandata Vlade RH, u listopadu 2016., iznosila 5.642 kn.

Uz snažan gospodarski rast BDP-a, očuvana radna mjesta i brzo smanjenje javnog duga, prebrodili smo COVID krizu.

U odnosu na plaću za listopad, prosječna neto plaća za studeni bila je nominalno viša za 2,7 posto, a realno za dva posto. Medijalna neto plaća za studeni 2021. iznosila je 6.149 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za studeni 2021. isplaćena je u djelatnosti proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 11.160 kuna, a najniža u zaštitnim i istražnim  djelatnostima, u iznosu od 4.546 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za studeni prošle godine u odnosu na isti mjesec 2020. nominalno viša za 5,6 posto, a realno za 0,8 posto. U odnosu na plaću za listopad lani to je nominalno više za 3,3 posto, a realno za 2,6 posto.

R.I /Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

57 minuta prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

1 sat prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

4 sata prije