Kategorije Vijesti

Plenković: U kriznom razdoblju Hrvatska ima sjajnih postignuća

Širi dalje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak na otvorenju konferencije ELSA-e da se svijet nalazi u neočekivanom prekretničkom razdoblju izazvanom ruskom agresijom na Ukrajinu, ali da u njemu Hrvatska ima i velikih postignuća.



Do prije dvije godine svi smo govorili o dvije tranzicije, digitalnog i zelenoj, i svi naši ciljevi proizlazili su i iz toga konteksta, ali danas kontekst čine sigurnosne posljedice brutalne agresije jedne zemlje članice UN-a na drugu, i energetske posljedice povezane s ruskim zalihama fosilnih goriva, kazao je Plenković i dodao da to predstavlja sasvim nove izazove za sve europske i svjetske zemlje.

Istodobno, vrijeme je to u kojem će Hrvatska završiti članstvo u euro-području, također, Hrvatska ulazi u šengenski prostor čime smo ostvarili strateške ciljeve u desetoj godini svoga članstva u EU i što su sjajna dugoročna postignuća, kazao je.

Plenković je u uspjehe pribrojio i spajanje hrvatskog teritorija kad se uskoro otvori Pelješki most, što je “lijep osjećaj da vam je teritorij izravno povezan” mostom koji je sjajan arhitektonski i financijski održiv, te predstavlja potez koji će se pamtiti desetljećima.

Također, istaknuo je da Hrvatska jača svoju obrambenu dimenziju. Ovo je vrijeme kada svaka zemlja mora voditi računa o svojoj snazi zajedno sa saveznicima i partnerima. Hrvatska ulaže u svoju vojsku da odvrati pretenzije prema sebi, a s druge strane da aktivnije participira u međunarodnim misijama i svemu onome što je hrvatski doprinos globalnoj sigurnosti, zaključio je Plenković na otvaranju konferencije “Hrvatska i svijet na prekretnici – Izazovi novog vremena” Europske udruge studenata prava – ELSA Zagreb.

ELSA je najveća svjetska neovisna, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine u Beču, ima podružnice u 43 europske zemlje te okuplja više od 60 tisuća članova na više od 400 fakulteta. Alumniji te udruge brojni su današnji uspješni dužnosnici, odvjetnici, profesori, poduzetnici i stručnjaci, među kojima je i prvi predsjednik ELSA-e Hrvatska Andrej Plenković.

U sklopu konferencije putem četiri panela održat će se 16 predavanja iz političkog života, prava i diplomacije, akademske zajednice i medija koji će dati svoje viđenje novih geopolitičkih izazova, uloge međunarodnog prava, položaja europskih i međunarodnih institucija, pitanja europske perspektive Zapadnog Balkana te gospodarskih izazova s naglaskom na područje energetike.

Svrha je konferencije ponuditi svojevrsnu platformu kroz koju će se uz raspravu i razmjenu mišljenja sagledati cjelokupnost novih globalnih zbivanja te u njihovom kontekstu razjasniti i artikulirati pozicija hrvatskog društva, kazao je uvodničar Josip Pokorny.

Hina/Foto: FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije