Kategorije Vijesti

Ponovno je svečano u Vukovaru: Promocija časnika Hrvatske vojske

Širi dalje

Uoči Dana državnosti u Memorijalnome centru Domovinskoga rata u Vukovaru održana je svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnoga učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.


Izobrazbu je uspješno prošlo 30 žena, među njima i dvije Vukovarke, poručnice Silvija Palac i Mirela Sentivanac.

Uz polaznike časničkih i dočasničkih vojnih škola i programa, članove njihovih obitelji i prijatelje, promociji su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general pukovnik Slavko Barić, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, vjerske i akademske zajednice, gradskih i županijskih vlasti i drugi.

Poručnice Silvija Palac i Mirela Sentivanac.

Čestitajući polaznicima završetak školovanja, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je zadovoljstvo činjenicom što je nakon pet godina stanke svečana promocija polaznika HVU-a vraćena u Vukovar.

– S dubokim razlogom i svrhom ova je svečana promocija održana upravo u Vukovaru čime se na simboličan način dodatno snaži hrvatska vojna tradicija i svjedoči neraskidiva povezanost hrvatskoga naroda s njegovim oružanim snagama – rekla je Grabar Kitarović. Izrazila je zadovoljstvo i uspješno završenom izradom Strategije nacionalne sigurnosti.
– Ulaganje u obranu i sigurnost naš je trajni imperativ, a ukoliko se provodi racionalno i optimalno ono je ujedno i ulaganje u znanost, istraživanje, gospodarstvo i ukupan društveni boljitak – rekla je Grabar Kitarović.

I ministar obrane Krstičević naglasio je važnost povratka ove svečanosti u Vukovar.

– Ponosni smo što smo je, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, ponovno vratili u Vukovar gdje joj je i mjesto. To je dokaz poštovanja prema ovom gradu, simbolu otpora, koji je za slobodu jedine Hrvatske podnio golemu žrtvu – izjavio je Krstičević. Za dovršenu Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti, uvjeren je da bi idućega tjedna trebali biti usvojeni u Saboru velikom većinom glasova. -Paradigma sigurnosti se promijenila, potreban je novi pristup – naglasio je Krstičević.

Najavio je i da se do kraja godine u vukovarsku vojarnu vraća postrojba hrvatske vojske. – Ona će biti u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici i funkciji bolje kvalitete života i rada naših pripadnika – istaknuo je.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju podsjetio na važnost obilježavanja 26. obljetnice povijesne Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, današnjeg Dana državnosti, kao i promocije polaznika svih razina školovanja pripadnika Oružanih snaga koja se ponovo održava u Vukovaru.

Zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general pukovnik Slavko Barić podsjetio da put kojeg je HVU prošao radeći kontinuirano, od 1991. godine, na izobrazbi dočasnika i časnika ali i na svojoj transformaciji u modernu, visokoobrazovnu, znanstveno-istraživačku instituciju te trajno ulažući u infrastrukturu i nastavni kadar.

Najboljem polazniku 25.naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, satniku Marijanu Žukini, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodijelio je i ove godine ustanovljenu nagradu Plaketa Grada Vukovara uz novčanu nagradu od pet tisuća kuna, a koju je satnik Žukina odlučio donirati jednoj brojnoj obitelji u potrebi iz Vukovara.

Ovogodišnju izobrazbu na vojnim časničkim i dočasničkim školama uspješno je završilo ukupno 167 polaznika, od čega 152 pripadnika Oružanih snaga RH, po jedan polaznik Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova. Među polaznicima je bilo i njih 13 njih stranih zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije.

Foto: Ured predsjednice


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

14 minuta prije

Raspudići ostaju bez novca iz Sabora, ali ima štos da Mostu uzmu 532.000 eura

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak…

1 sat prije

Zlatna Barbara Matić. Dvostruka svjetska, sada je i europska prvakinja

Najbolja hrvatska judašica i dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić osvojila je svoju prvu zlatnu medalju…

12 sati prije