Kategorije Vijesti

Postignut dogovor sindikata i Vlade! Štrajk se prekida, sutra počinje škola

Širi dalje

Danas su okončani pregovori, postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, rekao je premijer Plenković u 16.20 sati nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata.



Nakon 36 dana štrajka i dugotrajnih pregovora sindikata i Vlade, konačno je postignut dogovor. Vlada je sindikatima ponudila povećanje koeficijenta u tri navrata, 3 posto od 1. prosinca, 1 posto od 1. lipnja 2020. te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine. Tu su ponudu sindikati prihvatili i time je štrajk u školama okončan. Nastava počinje u utorak ujutro, objavio je Plenković na konferenciji za novina

“Pregovori su završeni i postignut je kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro” uvodno je istaknuo predsjednik Vlade Andrej Plenković. Ukupno povećanje plaća u javnom sektoru u mandatu ove Vlade bit će 18,3 posto. To je postignuće”, rekao je.

Plenković je opet iskoristio priliku da uputi kritiku ranijoj SDP-ovoj vladi zbog odnosa prema prosvjetarima. Ponovio je sve što je njegova Vlada nudila štrajkašima. Rekao je da je ukupno povećanje plaća u državnom i javnom sektoru u mandatu ove vlade 18,3 posto.

“Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana”, rekao je Mihalinec.

“Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2. Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao, potvrdio je sindikalni čelnik Mihalinec.

U nedjelju navečer su pregovori sindikata s Vladom prekinuti, ali uz očekivanje da će se uskoro postići dogovor.

Jučerašnjim pregovorima prethodili su pregovori prošlog tjedna u petak koji su također nakon tri sata završili bez dogovora, a nakon što su objavljeni rezultati sindikalnog referenduma na kojem je  90 posto prosvjetnih radnika odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini.

Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.

Protiv te Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama. Sindikati su tražili povećanje plaća za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je da novu Vladinu ponudu njegov sindikat neće dati na izjašnjavanje članovima jer su se oni izjasnili da neće pristati ni na kakvu drugu ponudu osim povećanja koeficijenata, već će o novoj ponudi odlučivati sindikalna tijela.

I šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da njegov sindikat ne treba provesti izjašnjavanje kako bi donio odluku. Sindikat Preporod odlučio je međutim,kako je rekao njegov čelnik Željko Stipić, provesti referendumsko izjašnjavanje o novoj ponudi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

R.I. /Foto: screenshot N1

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

8 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

8 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

8 sati prije