Kategorije Vijesti

PREDSJEDNICA: ‘NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda’

Širi dalje

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja Jasenovca.



“Moram reći da sam iznimno zabrinuta zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu posebno u posljednjih nekoliko dana u vezi sa obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta tzv. Nezavisne Države Hrvatske”, rekla je Grabar Kitarović nakon sastanka s Nicolasom Deanom, posebnim izaslanikom američkog State Departmenta, odnosno državnog tajništva za pitanja holokausta.

“Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim”, rekla je predsjednica.

Istaknula je da je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“Pozivam sve građane Hrvatske, sve političke stranke i organizacije, hrvatsku Vladu i hrvatski Sabor da se ujedinimo oko temeljnih vrijednosti društva a u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja nevinih žrtava Jasenovca”, kazala je Grabar Kitarović.

Dodala je kako je pozvala neke od sudionika komemoracije u Jasenovcu na razgovor u svoj Ured te izrazila nadu da će iznaći rješenje.

“Cilj mi je razgovarati sa svima, smiriti tenzije kako bismo mogli dostojno i s punim uvažavanjem i pijetetom odati počast žrtvama Jasenovca, iznad svega kako bismo se prestali dijeliti po ideološkim pitanjima”, rekla je predsjednica.

Također je rekla da je s Deanom razgovarala o pitanjima restitucije židovske imovine koja je konfiscirana u Drugom svjetskom ratu i onda kasnije nacionalizirana od strane komunističkih vlasti u bivšoj Jugoslaviji.

Razgovarali smo o pitanjima edukacije o holokaustu, rekla je, i naravno poštivanja i davanja pijeteta žrtvama.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, romske manjine, Srpskog narodnog vijeća i Židovske općine Zagreb složili su se u ponedjeljak oko nužnosti otvaranja dijaloga oko svih otvorenih pitanja, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Na poziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Uredu predsjednice održan je sastanak na kojem su bili predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Sugovornici su se složili s inicijativom Predsjednice Republike o nužnosti otvaranja dijaloga i rasprave o svim otvorenim pitanjima i problemima manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Prilikom susreta razgovaralo se o porastu netolerancije i povišenih tonova kojima svjedočimo, a pozvali su na suglasje i iznalaženje zajedničkog odgovora na te izazove.

MP/Foto:Ured predsjednice


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali…

14 minuta prije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s…

4 sata prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

4 sata prije