Kategorije Vijesti

Preminuo Slobodan Ljubičić Kikaš, najbliži Bandićev suradnik

Širi dalje

U Zagrebu je u 66. godini preminuo Slobodan Ljubičić Kikaš, za prijatelje Bobo,  nekad najbliži suradnik bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandić. Ustrojio je i vodio Zagrebački holding.



Ljubičić je preminuo u zagrebačkom KBC-u gdje se liječio od komplikacija nakon duge i teške bolesti, objaivo je Jutarnji list. Ranijih godina prošao je brojne opreaicje i liječenja u Hrvatskoj i inozemstvu gdje se dugo liječio teške i zloćudne bolesti.

Rođen u Runovićima u Imotskoj krajini prije 66 godina, o njemu je  za upravljanja Holdingom napisano bezbroj članaka. U brojnim napisima iz tog doba Ljubičić, kojem je navodno sam Bandić dao nadimak Kikaš, zbog lika iz ‘Prosjaka i sinova’, prikazivan je kao stvarni gospodar Zagreba.

Bio je među rijetkim SDP-ovcima kojeg su iznimno poštovali i u HDZ-u zbog neizmjene zasluge  u opremanju Hrvatske vojske na početku agresije na Hrvatsku. Koristići razgranate ( Imotske) veze po svijetu za Hrvatsku vojsku je osguravao modernu opremu i sofisticirane uređaje koji su umnogome ojačli borbenu moć hrvatskih branitelja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Slobodan Ljubičić Kikaš znaju se od početka ’90-ih godina. Od tog vremena on je njegov glavni logističar i operativac. Zajedno su gradili zagrebački SDP i osvojili vlast 2000. godine.

Kikaš je postao direktor Robnih terminala i godinama se brinuo za stranačke financije. Zajedno su planirali i ostvarili ujedinjenje svih gradskih poduzeća u jedno – Zagrebački Holding – pod parolom da će grad ostvariti velike uštede. Grad nije ostvario velike uštede od 2006. godine, ali je moć u rukama Bandića i Kikaša višestruko povećana jer su sada kontrolirali jedno od najvećih poduzeća u Hrvatskoj – tada sa 12.000 zaposlenika.

Milanović ga nije volio

Kikaš se oduvijek bavio biznisom. Često se hvalio kako je prodavao prve Motorole i voki-tokije u Hrvatskoj i na tome sjajno zarađivao. Majstor je i za vođenje kampanje. U tome mu je uvelike pomogla narav, jer kao pravi Imoćanin lako uspostavlja poznanstva te ima urođeni smisao za biznis.

No 2008. godine Bandić je morao smijeniti Ljubičića. Naime, Kikaš je na web stranicama Holdinga objavio tekst u kojem se pretučenog Igora Rađenovića proziva zbog maltretiranja zaposlenica. To je izazvalo burnu reakciju u javnosti jer je Rađenović upozoravao na nepravilnosti u Zagrebačkim cestama i zbog toga je brutalno pretučen.

Tada novi predsjednik SDP-a Zoran Milanović dugo je imao drugog Bandićeva čovjeka “na piku” jer su tada i Bandić i Kikaš još bili u stranci. Tražio je da ga smijeni. Bandić je to nevoljko učinio.

Bandić je ponovno osvojio vlast u Zagrebu 2013. godine sada bez SDP-a. Prvi potez bio mu je da vrati Kikaša na čelo Holdinga.

Godinu dana kasnije,Ljubičić je uhićen zbog afere Agram u kojoj je bio optužen za nezakonito zapošljavanje i namještanje poslova za odvoz otpada te je dao ostavku na funkciji člana Uprave Holdinga, ali je zadržao poziciju direktora Gradske plinare – Opskrba, koja nije bila obuhvaćena istragom.

Postupak protiv Ljubičića razdvojen je u siječnju 2020. godine, jer je utvrđeno da je teško bolestan.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima g. Slobodna Ljubičića Bobe.

M. Marković/Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Gvardiol oduševio medije i navijače: “Taj momak će pokoriti svijet”

Manchester CIty jučer je osvojio ukupno deseti naslov prvaka Premier lige, ali i šesti trofej…

22 minute prije

Modrić je zvijezda nove reklame, pogledajte kako se snašao kao glumac

Uoči skorašnjeg Europskog prvenstva u nogometu na televizijama diljem Europe počela se prikazivati nova reklama…

42 minute prije

Agencija za znanost o diplomi Josipa Dabre: “Ministar je studirao u Travniku”

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak se, gostujući na HTV-u, osvrnula na diplomu Josipa Dabru, glavog…

49 minuta prije