Kategorije Vijesti

Preminuo Tomislav Merčep, ratni zapovjednik u Vukovaru

Širi dalje

U 69. godini života preminuo je Tomislav Merčep, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića i jedan od prvih zapovjednika obrane Vukovara.



Preminuo je u ponedjeljak oko 22 sata u Dugoj Resi gdje je 10. studenoga primljen u teškom stanju. Prije toga liječio se na KBC-u Rebro.

“Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vijest da je naš dugogodišnji Predsjednik udruge, prijatelj i zapovjednik nakon teške i dugotrajne bolesti preminuo u 69. godini života.

Javit ćemo Vam daljnje obavijesti”, objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata kojoj je Merčep bio na čelu.

Merčep je rođen 28. rujna 1952. godine u Borovu naselju i bio među prvima koji se uključio, odnosno organizirao obranu Grada. U njegovoj biografiji redovito se navodi da prvi zapovjednik obrane Vukovara.

U svibnju 2016. godine je nakon četverogodišnjeg suđenja nepravomoćno osuđen na 5 i pol godina zatvora za slučaj Pakračka poljana. Sredinom veljače 2017. godine Vrhovni sud kaznu je povećao na sedam godina zatvora.

Merčep od početka tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer podređene nije spriječio u zločinima. U ožujku ove godine Vrhovni sud ga pustio na uvjetni otpust.

Merčep je posljednjih godina bio slabog zdravlja, a pretrpio je dva moždana udara.

M. Marković/Foto: press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

39 minuta prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

3 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

5 sati prije