Kategorije Vijesti

Pupovac o Hasanbegoviću: ‘Ekstremnost, zatucanost i zaostalost ne smije biti u Vladi’

Širi dalje

Bili su najvjerniji partner Andreja Plenkovića, primali su zbog koalicije s HDZ-om udarce sa svih strana, dizali ruke za Lex AP i Ivana Turudića, govorili da brane Hrvatsku od ekstremizma i desnice, a sada se zbog desnice moraju povući iz većine koji su podržavali osam godina.



Nakon sastanka predstavnika manjina u utorak objavljeno je SDSS neće dati potpise potpore Plenkoviću. Što o svemu kaže Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

“Na sastanku manjinaca je dogovoreno da djelujemo usuglašeno, usklađeno i da se držimo zajedno, jer je to bitka na dugu stazu, ne za jednu odluku, priliku nego za dosta bitaka i prilika.

“Druga odluka je kad kažem da djelujemo usuglašeno što znači da sve odlučujemo tako da se usuglašavamo. Naš stav je da podržavamo Andreja Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlika oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav Vlade”, dodao je.

“Jedni će čuvati vodu, drugi vatru”

“Pozicioniramo se na poziciji koja je iznimno delikatna. Od ove godine, u narednom razdoblju, bit će još delikatnija”, kazao je Pupovac.

Navodi da su u protekle četiri godine bili jedinstveni, a ovaj put će biti nešto drugačije. “Ovaj put ćemo ići s drugačije raspoređenim ulogama – jedni će čuvati vodu, drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra.”

Nije htio navesti primjer odluke koju nije trebao donijeti.

“Mi smo neke od svojih stavova podijelili s Plenkovićem kad je posrijedi SDSS, a neke ćemo podijeliti kad je klub nacionalnih manjina s mandatarom, i kad je u pitanju program Vlade i kadrovska rješenja. On ih zna”, kazao je Pupovac.

Na pitanje  postoji li dogovor u manjinama da neće dići ruke za vladu u kojoj će kulturu voditi Hasanbegović, Pupovac navodi čega ne bi trebalo biti u Vladi:

“Radikalizmu, ekstremnosti, zatucanosti, zaostalosti ne smije biti mjesto u Vladi, isključivosti bilo koje vrste.”

“Bit će to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša i to trebaju znati svi, i oni koji su unutra i koji su vani”, poručio je Pupovac.

Komentirao je hoće li ova nova Vlada imati stabilnosti. “Siguran sam da će je imati, bez obzira na izazove. Vjerujem da će Plenković i ljudi koje odabere znati se nositi s izazovima. Ponavljam, inače bismo ostali po strani.”

“Ono kako se krenulo neće moći ostati kao politika, politika segregacije, poništavanja Ustava, ustavnih vrijednosti – neće moći ostati”, istaknuo je.

“Milanović je krenuo normalno, a završio abnormalno”

Komentirajući zašto se upravo raspravlja o tome SDSS ne bude dio vladajuće većine, Pupovac se dotaknuo Milanovića.. “Krenuo je normalno, a završio abnormalno. Pitajte njega. Pitajte sve one koji tada nisu stavili prst na čelo.”

“Znamo tko je bio master of the game i tko su sve bili teklići u toj igri”, dodao je. “Neka se svatko zapita za sebe. Ne vjerujem da će se on zapitati za sebe…”

Komentirao je kakva će biti njihova uloga u nastavku. “Nas osam zastupnika, 5 drugih i nas 3, smo u poziciji koja prirodno pripada centristički liberalističkim strankama u Hrvatskoj, a kojih nema ili su u segmentima.”

Komentirao je i tko je kriv da smo izgubili taj centrističko-liberalni dio spektra. “Prije svega zbog njihovih unutarnjih odnosa, svađa i nesposobnosti da upravljaju unutarnjim razlikama i interesima. Drugi razlog je što je općenito liberalna ili centristička komponentna, koju je djelomično preuzeo HDZ, oslabila je, naročito u okolnostima kad se politika svela na ‘ili mi-ili oni’.”

Pupovac se osvrnuo i na tzv. veliku koaliciju, odnosno mogućnosti da HDZ i SDP oforme koaliciju.

“Kroz dijalog u Saboru, kroz kompromise većine i manjine i opozicije, dolazilo so do nekih rješenja koja su čuvali zemlju od potpune konfrontacije. Kad se pojavile neke stranke poput Mosta, onda te stranke lijeve su počele preuzimati retoriku poput Mosta, pa i njihovu agendu. Izgubile su vlastiti identitet. I SDP će, po mojem mišljenju, morat će se odmaknuti od takve politike. Ta vrsta politike je pogubna za Hrvatsku.”

“Lex AP nije toliki bauk”

Osvrnuo se na lex AP. “Mislim da je reakcija na lex AP postala dio kampanje, to nije toliki bauk, po putu se popravio i napravilo se mnogo.”

Što je onda u tom kontekstu s izjavom da su neki mediji osovina zla. “To su politički sukobi između političkog novinarstva i političkih ljudi.”

Zašto su glasali za Ivana Turudića?

“Glasali smo u okolnostima koje su za nas bile tijesne i skučene, koje nisu bile pitanje usklađenosti onoga što smo mi u tom trenu zastupali i onoga kako smo glasali.”

Žalite li zbog ijedne političke odluke koju ste donijeli vi ili SDSS? “Volio bih da neke odluke nisam donio. Volio bih da sam imao više snage i više partnera za to…”

M.M. /Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković se požalio: “Zoran Milanović me nazvao i izvrijeđao”

Emisija "Nedjeljom u 2" u nedjelju se emitirala po 1000. put, a novinar, urednik i…

26 minuta prije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

5 sati prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

5 sati prije