Kategorije Vijesti

RADOSTAN DAN U SPLITU: Biskupiji darovane nekretnine za Katolički školski centar

Širi dalje

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić potpisali su u petak, 6. srpnja 2018. godine u zgradi Nadbiskupskog Ordinarijata u Splitu, Ugovor o darovanju, kojim Hrvatska Vlada, odnosno Ministarstvo državne imovine, daruje Splitsko-makarskoj nadbiskupiji dio bivše vojarne na Dračevcu, nekretninu sveukupne površine 30.986 četvornih metara.



Temeljem Ugovora o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske, ovim činom zapravo RH daruje Crkvi zamjensku nekretninu za one nekretnine koje nije moguće u naravi vratiti Katoličkoj crkvi, a koje su joj oduzete za vrijeme jugoslavenske vlasti.

Nekretnine se daruju u svrhu utemeljenja Katoličkoga odgojno-obrazovnog centra: dječji vrtić s posebnom vrtićkom jedinicom za djecu s posebnim potrebama, osnovna i srednja strukovna škola kao i drugi sadržaji koji će taj centar činiti suvremenim.

Planira se i gradnja sportske dvorane, vanjskih igrališta, kuhinje i menze za cjelodnevni boravak djece i mladih, kao i kuhinje koja će opskrbljivati Caritasovu pučku kuhinju odnosno korisnike te kuhinje.

Taj moderni kampus bit će cjelogodišnja oaza kako za učenje, tako i za rekreaciju, sport i susrete mladih.

Ponos zbog tog čina iskazao je ministar Goran Marić nazvavši ga “radosnim danom u Splitu:

“Danas sam u Splitu potpisao ugovor u ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva državne imovine s Nadbiskupijom Splitsko-makarskom, o darivanju prostora koji će imati jedinstvenu, što više, i sudbonosnu namjenu: utemeljenje odgojno-obrazovnog središta.

Događaj koji najavljuje ovu svrhu, uz svoju egzaktnu stranu, ima svoju višeznačnu poruku i svoju ljepotu: priprema se, gradi, utemeljuje nešto za mlade, za novi naraštaj, za budućnost. Istinski me učinio radosnim ovaj današnji dan u Splitu. On će biti od dana koje ćemo zvati povijesnim …

Ono što sam imao prigodu već reći, da imovina ovime ostvaruje ulogu čuvara života i budućnosti. To je ono što smo željeli i ovim Ministarstvom, i njegovom filozofijom: da imovina bude u funkciji života i reanimacije Hrvatske.

Ovime grad Split, posredovanjem najpovjesnije sastavnice njegove duhovnosti i povijesti, njegove Crkve, potvrđuje svoju zrelost i opredjeljenje za obnovu vrijednosti od kojih je i sam sazdan.

Jer Crkva nije izvanvremenska, niti izvandruštvena. Ona je, u svom neograničenom mandatu, stalno i duboko na strani stvarnog života. Evo, i imovina se pokazuje kao partner u tom mandatu, u toj misiji.

Ono što je naročito bitno za naglasiti da svrha ovog ugovora nije neki financijski profitni projekt. Ono što Hrvatskoj treba je poruka i projekt integriteta.. To je slika jedne ljudske, jamstvene Hrvatske koja stvara prostor domaćinske sigurnosti. Koja stvara prostor prepoznatljivosti i unutarnje poželjnosti i ljepote.

Upravo će to ovaj projekt imati u svom sadržaju i svom prioritetu. U njemu će prostor sigurnosti i afirmacije imati i oni najslabiji. U njemu će se i oni ojačati i integrirati načinom kako to život i zahtijeva. U smislu novozavjetne poruke: Ono što štogod ste učinili onima od moje najmanje braće, meni ste učinili… Time ćemo, UPRAVO TIME, par exelence, pokazati da država postoji i da zna čemu služi: konkretnim ljudima! Jer oni su DRŽAVA!

Ako bih bio iskren ovog časa, današnja prigoda je među najljepšim epizodama mog ministarskog mandata …
Ovaj današnji čin darivanja Hrvatske Vlade i Ministarstva državne imovine u Splitu shvaćam i razumijevam kao vrijednosno stajalište Hrvatske.

Istinski želim da je tako, i da tako bude s ovim projektom.

M. Marković/foto: SM biskupija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

2 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

4 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

5 sati prije