Kategorije Vijesti

Ratni veterani pozivaju glazbenike da i dalje pjevaju “Bojna Čavoglave”

Širi dalje

Hrvatski ratni gardisti pozivaju glazbenike da i dalje pjevaju pjesmu “Bojna Čavoglave” a hrvatsko pravosuđe da jasno izreknu NE novom četnikovanju u Hrvatskoj




Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio je presudu koju je potpisao predsjednik vijeća Siniša Senjanović u kojoj je potvrdio odluku Prekršajnog suda u Splitu – Stalna služba u Makarskoj koja je glazbenika Marija Rosu proglasila krivim i osudila na novčanu kaznu jer je pjevao pjesmu iz Domovinskog rata “Bojna Čavoglave” autora hrvatskog branitelja i glazbenika Marka Perkovića Thompsona.

Obrazloženje te presude je, citiramo: “Pozdrav u oblicima „za dom“ i „za dom spremni“, bez obzira na izvorno hrvatsko književno i poetsko značenje te kompleksnost i višeznačje korištenja tog izraza u različitim hrvatskim povijesnim vremenima, korišten je i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta.

Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme „Bojna Čavoglave“ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja.

Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39. Ustava Republike Hrvatske.”

Ovu presudu doživljavamo kao napad ne samo na pjesmu “Bojna Čavoglave” i njenog autora Marka Perkovića Thompsona nego na sve hrvatske branitelje. Ova presuda nam po uzoru na političke govore iz susjedne agresorske Srbije želi poručiti da smo mi koji smo krvarili u Domovinskom ratu i koji slavimo svoje pobjede pjesmama iz Domovinskog rata, u stvari fašisti, rasisti te da tim pjesmama izražavamo mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta.

Pjesma „Bojna Čavoglave“ nastala je na samom početku Domovinskog rata i postala njegov simbol. Bila je motivator i poticaj svakom branitelju da izdrži u borbi.

Pjesma ne govori o ustašama ni o 2. svjetskom ratu već o Domovinskom ratu u kojem smo se borili i uspjeli smo osloboditi sva okupirana područja i omogućiti svim državljanima Lijepe naše da se vrate svojim domovima. Ta pjesma može povrijediti jedino one koji su nas okupirali 1991. godine kao i njihove sluge i njihove simpatizere.

Nama, hrvatskim braniteljima ovakvim presudama i neprekidnim tendencioznim povezivanjem simbola Domovinskog rata s onima 2. sv. rata stvaraju, blago rečeno – nemir, neraspoloženje i uznemirenost. Ovakvim političkim presudama krše se zakoni Republike Hrvatske, u prvom redu “Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata” gdje jasno stoji kako su hrvatski branitelj iz Domovinskog rata i pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a). Svi znamo, a i oni koji presuđuju znaju koji su pozdravi HOS-a iz Domovinskog rata i da u njihovim zakonitim obilježjima stoji “za dom spremni”. .

Ovom presudom se u cijelosti krši i Deklaracija o Domovinskom ratu koja obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske da su dužni štititi moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, štititi čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine.

Marko Perković Thompson nije samo sudjelovao kao vojnik u Domovinskom ratu, veće je obrani Domovine pridonio i sa svojom pjesmom “Bojna Čavoglave“.

Čisto je licemjerje donijeti zakone i deklaracije, odavati priznanja i držati prigodničarske hvalospjeve braniteljima, a braniti nam pozdrave, obilježja i pjesme. To nije samo protivno zakonu već i zdravom razumu.

Mi, hrvatski branitelji, pozivamo hrvatske glazbenike da i dalje pjevaju pjesme koje su nama dale snage u Domovinskom ratu da Hrvatsku oslobodimo od srpsko-četničkog okupatora i bez obzira na to što su njihovi slugani još aktivni, mi im nećemo dozvoliti da nas omalovažavaju i zabranjuju ono što nas je u pozitivnom smislu vodilo u Domovinskom ratu.

Pozivamo sve časne djelatnike hrvatskog pravosuđa, kao i one u izvršnoj vlasti da pasivno ne promatraju već jasno izreknu NE novom četnikovanju kojim se u maniri specijalnog rata svakodnevno napada Hrvatska.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi
Predsjednik
Krešimir Maretić

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

32 minute prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

46 minuta prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

52 minute prije