Kategorije Vijesti

Rojs ekspresno izbačen iz Generalskog zbora. Sve je bilo gotovo za 14 minuta

Širi dalje

General Ljubo Ćesić Rojs isključen je iz Hrvatskog generalskog zbora. Odlučeno je to na hitno sazvanoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora. General Ljubo Ćesić bio je zamjenik predsjednika HGZ-a.



Za izbacivanje Rojsa iz HGZ-a glasovali su članovi Upravnog odbora Marinko Krešić, Mladen Kruljac, Frane Tomičić, Zvonko Peternel, Josip Štimac, Rajko Dumančić, Tihomir Blaškić, Ivan Bobetko i Alojz Tomašević.

Ljubo Ćesić Rojs i Miljenko Galić bili protiv, a Petar Bajan i Ivan Andabak suzdržani.  Na sjednici Upravnog odbora nije bilo rasprave i sve je bilo gotovo za 14 minuta.

Izvanredna sjednica Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora, pisalo je u pozivu, imala je samo jednu točku dnevnog reda – aktualno stanje.

Akutalno stanje se odnosilo na medijske istupe generala Ljube Ćesića Rojsa, optužbe za veleizdaju i poziv  šefu HGZ-a generalu Marinku Krešiću da podnese ostavku i organizira nove izbore.

Sukob je počeo nakon što je za Dana državnosti, na poziv muftije akademika Aziza ef. Hasanovića, u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu organiziran susret izaslanstava Udruženja generala BiH i Hrvatskog generalskog zbora.

Skupina od 12 generala, od kojih su većina bivši članovi HGZ-a, nakon tog sastanka uputili su prosvjedno pismo javnosti i upravi HGZ-a. Zasmetalo im je što je na sastanku sudjelovao general Džemal Merdana, za kojeg tvrde da je kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku te da je naredio pokolj Hrvata u srednjoj Bosni.

Sastanak su nazvali ‘specijalnom operacijom Glupost ili Podvala’, a ozbiljna zamjerka je i što sastanak, ako su generali iz BiH već gosti Zagreba, nije održan u prostorijama Generalskog zbora ili drugom primjerenijem mjestu.

Rojs nije ostao samo na pismu, nego je potom danima govorio protiv Krešića, optužio ga za veleizdaju i tražio od njega da ‘podnese ostavku na mjesto čelnika HGZ-a jer nije dorastao poziciji’, iako mu je, kako navodi, kum.

Prije par dana bila je objavljena informacija da je Rojs isključen iz HGZ-a, a general Krešić je to demantirao uz opasku “mogao bi biti ako ovako nastavi”.

Rojs je nastavio pa je danas odlukom većine članova Upravnog odbora isključen iz HGZ-a.

M. M. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Atentator ispričao zašto je pucao na premijera Slovačke

Objavljen je snimka ispitivanja čovjeka koji je pucao u slovačkog premijera. Književnik Juraj Cintula koji…

2 sata prije

Europska komisija objavila dobru vijest za Hrvatsku: Drugi ste najbolji u EU

Europska komisija u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva…

3 sata prije

Penava predstavio tri ministra koje DP šalje u Plenkovićevu vladu

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstacio je DP-ove kandidate za novu…

4 sata prije