Kategorije Vijesti

Šef britanske vojske: Rusija propada, dosad ima 50 tisuća mrtvih ili ranjenih

Širi dalje

Šef britanskih oružanih snaga rekao je da je Rusija već strateški izgubila rat u Ukrajini i da je njena vojna snaga sada smanjena.



Admiral Sir Tony Radakin rekao je da Rusija trpi velike gubitke, ponestaje joj vojnika i naprednih projektila i nikada neće moći preuzeti cijelu Ukrajinu.

“Ovo je strašna greška Rusije. Rusija nikada neće preuzeti kontrolu nad Ukrajinom”, rekao je Tony Radakin za PA Mediju.

Najviši vojni časnik u Velikoj Britaniji rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin izgubio 25 posto kopnene moći samo zbog dosadašnjih malih dobitaka i da će imati sve manju snagu dok u isto vrijeme NATO jača.

“Rusija je već strateški izgubila. NATO je jači, Finska i Švedska se žele pridružiti. U isto je vrijeme Rusija vrlo ranjiva, dosad već imaju 50 tisuća mrtvih ili ozlijeđenih. Rusija propada”, rekao je.

Radakin je rekao da, iako bi Putin mogao postići “taktičke uspjehe” u nadolazećim tjednima, to je došlo na račun četvrtine vojske njegove zemlje za “sićušne” dobitke i da je ostao bez vojnika i visokotehnoloških projektila.

“Ruski stroj brusi i svaki dan dobiva nekoliko – dva, tri, pet – kilometara”, rekao je admiral.

“A Rusija ima ranjivosti jer joj ponestaje ljudi, ponestaje joj visokotehnoloških projektila. Putin je iskoristio oko 25 posto moći svoje vojske da osvoji mali teritorij, ima i 50.000 mrtvih ili ranjenih  Rusija propada.”

Radakinove tvrdnje podsjećaju na izvješća britanske obavještajne službe, u posljednjem od kojih se navodi da su neke ruske bataljunske taktičke skupine (BTG) – koje se obično osnivaju na oko 600 do 800 pripadnika – mogle prikupiti samo 30 vojnika.

Iako Rusija postiže taktički uspjeh u Donbasu, ovi nedavni uspjesi došli su uz “značajnu cijenu resursa” i koncentrirajući snagu i vatru na jedan dio cjelokupne kampanje.

“Mjereno u odnosu na izvorni plan Rusije, nijedan od strateških ciljeva nije postignut. Kako bi Rusija postigla bilo koji oblik uspjeha, zahtijevat će stalna ogromna ulaganja u radnu snagu i opremu, a vjerojatno će trebati i znatno više vremena”, stoji u izvješću.

U pozadini naizgled univerzalne kritike ruske skoro četveromjesečne kampanje sa zapada, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je u četvrtak intervju za BBC.

“Nismo napali Ukrajinu”, tvrdio je. “Proglasili smo specijalnu vojnu operaciju jer nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin.”

Odgovarajući na službeno izvješće UN-a u kojem se detaljno navode ratni zločine protiv civila koje su počinile ruske snage u ukrajinskom selu Yahidne, u regiji Černihiv, Lavrov je upitan je li to “borba protiv nacista”.

“Velika je šteta”, rekao je Lavrov, “ali međunarodne diplomate, uključujući visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, glavnog tajnika UN-a i druge predstavnike UN-a, pod pritiskom su zapada. I vrlo često se koriste za širenje lažnih vijesti koje širi zapad.

“Rusija nije čista. Rusija je to što jest. I ne sramimo se pokazati tko smo.”

Govoreći o odnosima Moskve i Ujedinjenog Kraljevstva, Lavrov je ustvrdio kako više ne vjeruje da postoji “manevarski prostor”.

“Budući da i Boris Johnson i Liz Truss otvoreno kažu da bismo trebali poraziti Rusiju, trebali bismo Rusiju natjerati na koljena. Hajde, onda, učini to!”

Kremlj je u četvrtak upozorio na nove isporuke zapadnog oružja Ukrajini nakon što su francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanski premijer Mario Draghi posjetili Kijev.

“Želio bih se nadati da se čelnici te tri države i predsjednik Rumunjske neće usredotočiti samo na potporu Ukrajini daljnjim pumpanjem Ukrajine oružjem”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da bi to bilo “apsolutno beskorisno i da će uzrokovati daljnju štetu državi”.

Foto: PA media


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Tony Radakin

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

5 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

5 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

5 sati prije