Kategorije Vijesti

Šef SOA-e: CIA je znala točno kad će Rusi napasti Ukrajinu i to nam je dojavila

Širi dalje

Američka obavještajna zajednica znala je sedam dana prije početka invazije na Ukrajinu kada će točno Rusi napasti Ukrajinu, a to su podijelili s Hrvatskom, kazao je na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić.



Markić je kazao da se u veljači u Münchenu razgovaralo o mogućnosti ruske invazije na Ukrajinu ali da “nitko nije očekivao ovaj sukob” osim SAD-a.

Referirajući se na superiornost američkih obavještajnih podataka, Markić je istaknuo kako “jedan časnik američke obavještajne službe nije samo rekao da će se to dogoditi, već i kada”.

“SAD je odlučio iskoristiti svoju obavještajnu zajednicu, svoju diplomaciju, čak i medije, kako bismo svi bili svjesni toga”, istaknuo je Markić.

“Za neke od nas bilo je teško vjerovati u to”, napomenuo je Markić, dodavši kako taj slučaj, između ostalog, “dokazuje korist suradnje (sa SAD-om) za nas”.

Markić je sudjelovao na panelu “Sigurnost i vanjska politika” u sklopu Hrvatsko-američkog foruma zajedno s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, savjetnikom hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, Richardom W. Downingom, pomoćnikom zamjenika američkog državnog odvjetnika te s Lauren Speranzom, direktoricom transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtontskom think thanku Center for European Policy Analysis (CEPA).

Hian/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije