Kategorije Vijesti

Šefica Uskoka Vanja Marušić spominje se u policijskim istragama o curenju podataka u medije iz 2011.

Širi dalje

Loša vijest je i dobra. Ovisi na što staviš naglasak. DORH samostalno i neovisno pravosudno tijelo – uhitilo je ministra gospodarstva Darka Horvata. Vijest da je umočen neki ministar kod nas nije toliko spektakularna. Ali senzacionalno jest da se radi o ministru u mandatu i da je spakiran bez znanja premijera Plenkovića.



Otud i iznenađenje u njegovom kabinetu. Milanović ga je lijepo upozorio da drži oko na istragama i da pazi koga imenuje u DORH kao što je radio on, a takva je bila i sva prethodna praksa.

Otkad pamtim, a to više nije ni tako kratko, Državno odvjetništvo bilo je produžena ruka izvršne vlasti. Svi neprocesuirani ratni zločini, pljačke i utaje, velika i mala mita, kao i sve ono što je procesuirano, imalo je svoju političku pozadinu i tajming. Pazilo se koga, koliko i kada se progoni (uglavnom političke protivnike), a koga ne ni po koju cijenu (npr. svoje).

U mandatu Plenkovićeve vlade, USKOK kao posebno državno odvjetništvo specijalizirano za progon najviših oblika kriminala, postavlja nove standarde. Uglavnom uhićuje osobe povezane s izvršnom vlasti bez da se s njom konzultira.

U svibnju 2020., uoči samih parlamentarnih izbora zbog „slučaja vjetroelektrane“ uhićena je HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac, a s njom i nekoliko državnih službenika.

HDZ-ovog gradonačelnika iz Ivanić Grada, hrvatski FBI kazneno progoni zbog besplatnog parkiranja na aerodromu Pleso, u kolovozu i listopadu 2021. Zagrebački župan, HDZ-ov koalicijski partner, uhićen je zbog 13 butelja vina i jednog privatnog ručka plaćenog iz reprezentacije.

Pratim Crnu kroniku godinama i tako rigorozan tretman kaznenih djela na rubu prekršaja nisam evidentirao od 1945. i idejno-političkih kaznenih mjera koje je protiv svojih članova izricala Partija (ukor, strogi ukor, ukor s posljednjom opomenom i posljednja pomast).

Sada je uhićen i aktivni ministar. Ne samo to, u medije su iz DORH-a procurila i druga imena (Boris Milošević potpredsjednik vlade, ministar Josip Alardović itd.) koji još nisu ni osumnjičeni, a već su praktično inkriminirani.

Zašto je to tako?

Uvjeren sam da je to zato jer se u DORH-u nitko ne boji izvršne vlasti. To je definitivni znak neovisnosti o izvršnoj vlasti, a ja bih rekao i demokracije. S Milanovićem, kao premijerom, bogme nije išlo tako…

Jesu li šefovi DORH-a danas posve neovisni? Neovisni od drugih utjecaja, od svojih ambicija i idejnih uvjerenja, karijerističkih kompromisa, raznih lobija, loža…? Tko to zna.

Prije osam godina na portalu Index objavio sam seriju tekstova o političkom inžinjeringu kojeg je DORH, kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo, provodio tijekom istrage o Ivi Sanaderu i HDZ-u.

Prije svega stvarajući medijsku histeriju uoči izbora 2011. putem odabranih medija, baš onih koji su Sanadera u njegovom aktivnom mandatu najviše podupirali. Uglavnom, izdanjima medijskog tajkuna Ninoslava Pavića (Globus, Jutarnji list). U predizbornom intervalu objavljeni su deseci tajnih svjedočenja, iskazi žaštićenih svjedoka, transkripti iz DORH-a nemilice su curili u redakcije.

Iz dana u dan gradila se slika o kriminalnoj stranci koju je u tom trenutku vodila Jadranka Kosor, ona koja je omogućila DORH-u da nesmetano radi i istražuje…

Kao novinar koji se u Sanaderovom mandatu istaknuo nekim istraživanjima za koje nije bilo sluha ni u DORH-u, ni u mom matičnom „Jutarnjem listu“, javno sam se upitao zašto najviši dužnosnici u DORH-u koji su dojučer štitili Sanadera, danas krše zakon o tajnosti istraga kako bi ga utamničili, a njegovu stranku proglasili zločinačkom organizacijom? Moj jedini zaključak bio je: da se očiste i pređu Jordan, tj. u idući mandat.

Zašto ovo govorim? Jer su svi zaboravili ono što sam tada objavio na INDEXU u serijalu „Manipuliranje javnošću“. Naslov jednog od tekstova bio je: „Index otkriva tajnu vezu Josipovića, Vojkovića, Pavića i Bajića!

Evo i link na tekst: https://www.index.hr/…/Manipuliranje…/710962.aspx

Kako znam da je to zaboravljeno? U policijskoj istrazi o curenju tajnih iskaza u medije, poduzetnik Marko Vojković, u to vrijeme poslovni partner Ninoslava Pavića i osobni prijatelj predsjednika Ive Josipovića, naznačen je kao mogući prenositelj podataka u Pavićeve tiskovine.

U razdoblju od 10. siječnja do 8. travnja 2011. policijski službenici evidentirali su 288 telefonskih kontakata između Marka Vojkovića i Mladena Bajića. Odnosno, barem tri puta dnevno.

U tom je razdoblju, u javnost iscurila većina tajnih Uskočkih iskaza, od toga najveći broj u Jutarnji list čiji je vlasnik Ninoslav Pavić. Službeni mobitel glavnog državnog odvjetnika RH registriran na adresi Gajeva 30 A, Zagreb, Vojković je, u to vrijeme, kontaktirao 188 puta, a privatni broj Mladena Bajića 100 puta.

Otprilike u istom razdoblju Vojković je 129 puta nazvao mobitel predsjednika države Ive Josipovića, 166 puta je kontaktirao broj mobitela Joška Klisovića, predstojnika Ureda predsjednika Republike i Milanovićevog kuma, dok je broj centrale na Pantovčaku nazvao 61 put.

Zagrebački poduzetnik (vlasnik lanca trgovina za kućne ljubimce) koji kontaktira s glavnim državnim odvjetnikom i Pantovčakom kao s rodbinom, imao je i vrlo frekventne kontakte s drugim službenicima u DORH-u, izravno zaduženim za predmet Sanader/HDZ.

Jedan od njih je Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a (21 kontakt), ali daleko više kontakata s Vojkovićem imala je tužiteljica u predmetu Sanader, čak 66. Ona se zove Vanja Marušić i danas je ravnateljica USKOK-a.

To je Plenkovićevo pravosuđe, gospodine Grbin.

Gordan Malić/Foto:pxll


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

40 minuta prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

2 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

3 sata prije