Kategorije NaslovnaVijesti

Šešelj zapalio hrvatsku zastavu, Vesna Pusić pozvala veleposlanika na konzultacije

Širi dalje

Haški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pred novinarima je zapalio hrvatsku zastavu kao odgovor na poruke iz Hrvatske o zahtjevu za njegov povratak u Haag. Vesna Pusić pozvala veleposlanika na konzultacije


Šešelj je u srijedu nazočio suđenju Nemanji Šaroviću zbog paljenja zastava NATO-a, EU-a, Kosova i SAD-a. Kao protest protiv hrvatske podrške Haškom sudu koji Šešelja vraća u Haag , ispred zgrade Suda zapalio je hrvatsku zastavu.

Više javno tužilaštvo Srbije, prema navodima tamošnjih medija, pokrenulo je kazneni postupak protiv Šešelja zbog paljenja zastave, a ulje na vatru dolio je srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin neobičnim pozivom hrvatskom premijeru Milanoviću da posjeti Srbiju:

“Dođite kod nas, upoznajte 250.000 protjeranih iz Oluje. Objasnite tim protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bježali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom, koga nazivate anđelom. Dođite, objasnite im i obiđite neki naš grob, mi ćemo vas razumjeti, umijemo praštati, dođite i zanemarite svoju taštinu i nemojte tako loše govoriti o Srbiji, Srbija vam nije neprijatelj’, kazao je Vulin.

Zbog Šešeljevog paljenja zastave, ali i Vulinove izjave, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić je pozvan na konzultacije u Zagreb.

Povlačenje veleposlanika na konzultacije u matičnu državu u diplomaciji je oštar korak koji može značiti  pogoršanje odnosa između dviju država.

Veleposlanike je iz Hrvatske povukla Slovenija zbog graničnog spora s Hrvatskom i Srbija kada je Hrvatska priznala Kosovo.

D. Lukić/Foto: Screnshot


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

43 minute prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

2 sata prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

3 sata prije