Kategorije Vijesti

SLUŽBENI IZVJEŠTAJ: Evo s kim je sve u Americi razgovarala Predsjednica

Širi dalje

DVANAEST dana nakon povratka Kolinde Grabar-Kitarović iz SAD-a poznato je s kim se sve Predsjednica susrela i razgovarala u Washingtonu, New Yorku i Bostonu za osmodnevnog boravka u Americi. Otkriva to diplomatska bilješka hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, koju je sastavio Nikica Kopačević, a odobrio veleposlanik Joško Paro.



Iz bilješke se može saznati da je riječ o radnom posjetu predsjednice SAD-u.

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s oko dvadeset visokih američkih dužnosnika, imala je sastanke s vodstvom Pentagona, s više kongresnika, analitičara utjecajnih američkih medija, vodstvima think-tankova i nevladinih udruga, gospodarstvenicima te političarima i suradnicima bliskim izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Ali, ni bilješka ne otkriva sva imena, nego se kaže da će “o ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO-ovim i pravilima EU, Predsjednica Republike osobno izvijestiti najviši državni vrh”. Kako Jutarnji doznaje, to je u međuvremenu i učinila, pa premijer Andrej Plenković ima listu imena svih s kojima je razgovarala Kolinda Grabar-Kitarović. Jutarnji doznaje da su ostvareni kontakti i s generalom Jamesom Mattisom, koji se spominje kao budući ministar obrane SAD-a.

Iz bilješke se može vidjeti da se Grabar-Kitarović sastala sa senatorima Ronom Johnsonom i Marcom Rubiom, kongresnikom Louom Barlettom, koji je među prvima podržao Trumpovu kandidaturu, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom The Fletcher School i jednim od kandidata za državnog tajnika,

Hrvatska predsjednica susrela se i s admiralom Jamesom Stavridisom, izvršnim predsjednikom Atlantskog vijeća SAD-a Damonom Wilsonom, višim suradnikom na Centru za transatlantske odnose Sveučilišta Johns Hopkins Edwardom Josephom i veleposlanikom Zalmayom Khalilzadom, inače čestim komentatorom u medijima, koji je blizak Donaldu Trumpu.

Razlog zbog kojeg tim Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednica nisu odavali imena svih sugovornika za vrijeme njezina posjeta Americi preporuka je ljudi koji su bliski Donaldu Trumpu – a obnašat će visoke funkcije u budućoj administraciji – da prije inauguracije izbjegavaju kontakte sa stranim državnicima ili ako do tih kontakata dođe, da se oni javno ne obznanjuju.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vesna Vučemilović dala ostavku na sve funkcije u Suverenistima, HDZ bliže većini

Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim…

20 minuta prije

Ovo je Davor Trupković, danas uhićeni bliski suradnik ministrice Obuljen

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), danas je u Zagrebu uhićen Davor Trupković,bivši pomoćnik ministra…

42 minute prije

Uhićen bliski suradnik ministrice Obuljen Koržinek. Uzeo mito od 39.000 eura

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) , danas je u Zagrebu uhićen bivši pomoćnik…

1 sat prije