Srbija potvrdila optužnicu protiv hrvatskih pilota

Širi dalje

Kazneno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je danas optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, koja je podignuta protiv grupe hrvatskih časnika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Petrovačkoj cesti u mjestu Svodna 1995. godine, priopćio je danas Viši sud.



Ispitujući optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, kazneno izvanraspravno vijeće je stava da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka pružaju dovoljan temelj za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje iz opisa kaznenog djela koje im se optužnicom stavlja na teret, navedeno je u priopćenju.

Podsjetimo, optužnica je 31. ožujka podnesena protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog, kako se navodi, opravdane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Viši sud je u današnjem priopćenju objasnio i da su ispunjeni neophodni materijalni uvjeti za optuženje u ovom slučaju, a odluka je donesena na sjednici vijeća održanoj 3. lipnja.

Protiv rješenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni i njihovi branitelji mogu podnijeti žalbu u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Brojni hrvatskih visoki dužnosnici ocijenili su ranije da Srbija nema osnova za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota za zločine nad civilima u operaciji Oluja jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući i Haški tribunal (ICTY).


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije