Kategorije Vijesti

Što srpski mediji pišu o ministru Hasanbegoviću

Širi dalje

NAKON što su “Novosti” Milorada Pupovca jučer objavile fotografiju na kojoj je ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović pozira s kapom HOS-a, prosrpski mediji u Hrvatskoj digli su se na četiri noge.

Pišu da je riječ o ustaškom znakovlju, objašnjavaju da je javnost zgrožena (koja javnost?)  i traže smjenu ministra.



Evo kako su taj slučaj pratili mediji u Srbiji:

Beogradske Večernje novosti donose naslov ‘Ministar veličao ustaške heroje’ dodajući kako ”ovakvu sramotu Hrvatska još uvijek nije doživjela, a gotovo je nevjerojatno da je istog dana kada je izbila ova strašna afera premijer Orešković hvalio Hasanbegovića uvjeravajući javnost kako je ministar uvjereni antifašist”.
U opširnom tekstu  Večernje novosti pišu  ‘NDH nostalgičari sve više dižu glavu i pokušavaju pisati novu povijest, osporavajući pritom antifašizam’ zaključujući pritom kako je ‘nezamislivo da bi demokratska Europa mogla prihvatiti ministra jedne vlade koja veliča fašizam i ubojice iz ustaške vlasti’.

Tabloid Kurir donosi tekst naslova ”Rani radovi hrvatskog ministra u NDH” u kojem navode kako je Hasanbegović surađivao za mjesečnik NDH i to u vrijeme kada ga je uređivao Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, ustaške stranke koju je osnovao poglavnik, te kako je aktualni ministar kulture u tom listu objavljivao hvalospjeve hrvatskoj marionetskoj vladi iz Drugog svjetskog rata.

Tabloid Alo objavljuje priču o Hasanbegoviću naslova ”Hrvatski ministar se slikao kao ustaša”, Blic donosi naslov ”Duhovi prošlosti: Hrvatski ministar kulture pozirao s ustaškom kapom” navodeći kako se kontroverzni povjesničar već proslavio izjavom kako je antifašizam floskula, kao i po svom divljenju liku i djelu nacističkog imama.

Nešto ozbiljnija Politika tekst o hrvatskom ministru kulturenaslovila je ”Objavljena Hasanbegovićeva slika s ustaškom kapom”, a  Informer, neslužbeno glasilo srpske obavještajne službe, piše ”Hrvatska sramota: Ministar s ustaškom kapom se pravda”.

Mediji u BiH nisu se bavili Hasanbegovićem osim Dodigovih banjolučkih Nezavisnih novina i portala Slobodna Bosna koji su tek prenijeli vijest o objavljenoj fotografiji te kako je ”hrvatska javnost zgrožena čitavim slučajem”.

Slovenski mediji o Hasanbegoviću i fotografiji sa splitske Rive nisu objavili niti riječ.

D. Lukić/Foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije