Kategorije Vijesti

Stoji li Pupovac iza optužnice protiv četiri hrvatska pilota!?

Širi dalje

Upute kako se ponašati spram optužnica srpskog tužiteljstva koje umirovljene hrvatske pilote terete za ratni zločin u BiH – stigle su od Milorada Pupovca HDZ-u. U isto vrijeme Vlada, kojoj Pupovac drži većinu, šalje domoljubne poruke kako će pilote zaštititi i radi točno ono što Pupovac ne želi – politički se junači.



Optužnica je podignuta protiv četvorice hrvatskih pilota – Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili ratne zločine protiv civilnog stanovništva jer su u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” 7. i 8. kolovoza 1995. naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna, naselju na cesti od Novoga Grada (nekad Bosanski Novi) prema Prijedoru.

Dok se premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima sastaje s optuženim pilotima i obećava kako će Vlada RH iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata, HDZ-ov koalicijski partner spušta loptu.

“Ne bi se trebali junačiti jer je suđenje za ratne zločine obaveza koju je Hrvatska preuzela“, poručuje Milorad Pupovac,

predsjednik SDSS-a. Napominje i kako to nije jedini slučaj u kojem Hrvatska nije ispunila svoju obavezu.

“Kad je posrijedi ovaj zločin, on je poznat od 1995. vlastima i Hrvatske i Srbije i BiH i Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu, druga je stvar kako je došlo do toga da je to palo u zaborav”, rekao je Pupovac.

Na takve izjave nije dobro reagirala oporba – ni lijeva ni desna. Nekima je skočio – čak i tlak.

“Ja bih trebao to, što? Slušati i biti miran? Ono, easy? Ako vi možete, ja ne mogu”, kaže Božo Petrov.

Marijan Pavliček,

predsjednik Hrvatskih suverenista tvrdi kako to samo pokazuje da je njegova glavna politika izjednačavanje žrtve i agresora.

Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a ističe kako je neprihvatljivo da Srbija glumi mali Haag u regiji.

I Marinko Krešić, predsjednik Generalskog zbora upozorava: “Ne možete nigdje imati da je netko optužen u drugoj zemlji za događanjao u trećoj.”  Upozorava da ne postoji nijedan dokaz da su to bili ratni zločini.

Još jedno neslaganje s koalicijskim partnerom nije uzrujalo HDZ:

“Imamo mi dovoljno snage da sve ove probleme, da se iznad njih izdignemo“, poručio je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. No isto se ne bi moglo reći za – Milorada Pupovca.

Na pitanje što će učiniti kada optužnica dođe u Hrvatsku i Vlada je odbije, Pupovac je odgovorio protupitanjem:

“Što ćete vi učiniti, hoćete li se zainteresirati da su ti zločini počinjeni?”

Na daljnje pitanje je li to dovoljno ozbiljan problem da raskine koaliciju, predsjednik SDSS-a je ustvrdio kako je to jedino što znamo pitati: “Nismo mi u koaliciji da bismo problem koji postoji učinili još većim, nego da bi ih riješili”, poručio je Pupovac.

Optužnica je napisana, no Hrvatska o njoj još uvijek nije službeno obaviještena.

Ivana Petrović: “Pupovac balansira, Vučić je pod pritiskom”

Urednica Nove TV Ivana Petrović kaže da  Pupovac svojim izjavama za javnost “prije svega balansira prema srpskoj javnosti i prema svojim biračima od kojih mnogi žive u Srbiji, a glasaju na hrvatskim izborima i njega na neki način politički održavaju na životu, a istodobno možda i pomaže na neki način gospodinu Vučiću”.

“Taj ‘zločin’ nije pao u zaborav, kao što kaže  Pupovac. Riječ je o tome da je Human Rights Watch 1996. godine sve istraživao i utvrđeno je da je bila riječ o vojsci Republike Srpske koja se povlačila prema Petrovcu s teškim naoružanjem, dakle s tenkovima, vojnim kamionima, oružjem, streljivom, koje su potom predali vojsci bosanskih Srba kad su došli na njihov teritorij. U toj koloni su istodobno bili i civili, odnosno oni su nakrcali nešto civila, što potkrepljuje Human Rights Watch iskazima samih vojnika Martićeve paravojske

“Da je bilo što tu bilo točno, sigurno bi Carla del Ponte to i optužila” pojasnila je urednica Nove TV.

R.I. /Foto: Dnevnik.hr


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

2 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

3 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

4 sata prije