Kategorije Vijesti

Talijanski neofašisti pokušali invaziju, s dva aviona sletjeti na Krk – 16 uhićenih

Širi dalje

Nekoliko desetaka pripadnika talijanske fašističke skupine koja sebe naziva “Vodoinstalateri” (“Gli Idraulici”) planiralo je u četvrtak u Rijeci izvesti performans ponovnog zauzimanja Rijeke.



Policija je do kasnih popodnevnih sati na ispitivanje privela njih 16 i dio njih je već vraćen u Italiju, objavio je Jutarnji list.

Dvojicu od njih policija je u četvrtak u jutarnjim satima zatekla sa zastavom Kraljevine Italije ispred Guvernerove palače u Rijeci. Kako su nam rekli u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, sankcionirani su po odredbama Zakona o narušavanju javnog reda i mira. Naplaćena im je novčana kazna te su vraćeni u Italiju uz izrečenu zabranu ulaska u Hrvatsku.

Kod njih je policija pronašla i letke na kojima su bili citati D’Annunzijevih nacionalističkih govora.

Planirana “invazija”

Policija je u kasnim popodnevnim satima potvrdila i da je u 13 sati i 50 minuta ispred Guvernerove palače uhitila još dvojicu pripadnika skupine, u dobi od 55 i 19 godina. I njihova je namjera bila zastavu Kraljevine Italije izvjesiti na Palaču. Privedeni su na razgovor.

Sve je počelo rano ujutro, na dan obilježavanja stote godišnjice ulaska talijanskog protofašista Gabrielea D’Annunzija i njegovih legionara u Rijeku te proglašenja paradržave. Grad na Rječini probudio se pod okupacijom talijanskih nacionalističkih “trola” – u 6.45 ujutro, građani su dojavili policiji da je netko na ogradu ispred Guvernerove palače izvjesio povijesnu zastavu Kraljevine Italije. Policija je odmah došla na mjesto događaja i tamo zatekla dva mladića, talijanska državljanina u dobi od 19 i 20 godina s manjom zastavom Kraljevine Italije.

“Invazija” na Rijeku pomno je planirana

U Hrvatsku su namjeravali ući iz više pravaca – autobusima, motorima i malim avionima. Tijekom dana s manjih aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Hrvatskoj su poletjela tri mala aviona tipa Piper. U svakom su bila dva putnika.

Hrvatske sigurnosne službe imale su informacije o kojim je avionima riječ, njihove registracije te da su u njima upravo pripadnici ove fašističke skupine. Stoga je za sva tri aviona izdana zabrana ulaska u hrvatski zračni prostor.

Nisu na silu pokušali ući u Hrvatsku jer bi u tom slučaju morali intervenirati hrvatski borbeni avioni. No, “Vodoinstalateri” se nisu predavali. Vratili su se na mjesto polijetanja te su se u popodnevnim satima njih četvorica prebacili u dva nova Pipera i poletjeli prema Hrvatskoj.

Sletjeli su na aerodrom na Krku. Dočekali su ih pripadnici hrvatske policije i priveli na razgovor. Prema dostupnim informacijama, talijanski konzulat u Rijeci dobio je službenu najavu od sportskog kluba iz Pescare da će njihovi članovi avionom doći u Rijeku kako bi prisustvovali otvaranju večerašnje izložbe. No, nešto kasnije su javili da ipak odustaju od tog plana.

Spomenik D’Annunziju u Trstu

Jutarnji list piše da su  hrvatske sigurnosne službe tijesno  surađivale po ovom pitanju s talijanskim kolegama te su uspjeli spriječiti ulazak većeg broja talijanskih fašista u Hrvatsku. Dio njih koji su se pomiješali s bajkerima ili su putovali autobusima ipak se probio do Rijeke. Ubrzo nakon uhićenja dvojice provokatora društvenim mrežama počele su se širiti fotografije ovog čina i iskristaliziralo se tko je preuzeo zasluge za akciju.

Radi se o “misterioznoj” talijanskoj neofašističkoj organizaciji Gli Idraulici koja je, navodno, ovim činom pokušala podsjetiti na “bolja vremena” i pod hashtagom #restiamofiumani (ostajemoriječani) poručiti talijanskoj Vladi da se počne boriti za talijanske nacionalne interese i da još ima onih koji su se za to spremni boriti. Do slične provokacije ljetos je došlo također u Rijeci, kada je na Trsatskoj gradini izvješena talijanska zastava.

Guvernerova palača, zgrada koja se danas zove Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, za D’Annunzijeve fanove ima povijesnu simboliku s obzirom na to da je talijanski diktator nju izabrao za svoju riječku rezidenciju i s njenog balkona držao svoje govore. Danas se pripremalo i otvorenje velike izložbe u Rijeci, baš u toj zgradi, pod naslovom “D’Annunzijeva mučenica”.

Ta izložba koja, za razliku od tršćanske, polazi iz antifašističke inicijative, tematizira Rijeku kao grad-mučenicu (to je, inače, D’Annunzijeva sintagma).

U četvrtak je u Trstu otkriven spomenik D’Annunziju, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel oštro je osudio taj čin. Osudio je i zastavu i letke.

– Najstrože osuđujem podizanje spomenika čovjeku koji je u osvajačkom pohodu nametnuo talijansku vlast u Rijeci, prije sto godina, suprotno svim tadašnjim odlukama pozicija vlasti i svjetskih sila. Osuđujem i provokacije koje su se u Rijeci dogodile danas razbacivanjem letaka i postavljanjem zastave na ogradu Muzeja, a koje su očito povezane s istom idejom glorifikacije tog začetnika i preteče fašističke ideologije – rekao je Obersnel.

Istaknuo je da je D’Annunzio okupirao Rijeku, sa svojim je postrojbama ušao u dotad slobodan grad i nasilno nametnuo svoju vlast koja je terorizirala hrvatsko i ostalo netalijansko stanovništvo smatrajući da Rijeka treba biti talijanska.

M. AMrković/Foto


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

1 sat prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

2 sata prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

4 sata prije