Kategorije Vijesti

TUŽAN DAN ZA HRVATSKU! Mađarski lovci preuzimaju nadzor hrvatskog neba!?

Širi dalje

Hrvatska vlada na sjednici u četvrtak podržala je prijedlog Sporazuma kojim se ukidaju zakonske i diplomatske prepreke da Mađarska u slučaju potrebe obavlja nadzor zračnog prostora Hrvatske.



U Hrvatskoj je ova vijest prošla nezapaženo. Nije ju objavio ni jedan medij. Jutarnji list objavio ju je u prvom pisanom izdanju, a onda je nestala u svim kasnijim izdanjima, a nije se pojavila ni na web izdanju. (Nakon razgovora s kolegom iz Jutarnjeg lista koji je radio tu temu, tekst se ipak pojavio na web izdanju, op. a.)

No, vijest su prenijeli sve mediji u regiji, a poglavito  specijalizirani za vojne teme. Većina naglašava “nemoć i pad Hrvatske da štiti vlastito nebo”.

Bude li prihvaćen u Saboru taj međunarodni sporazum omogućit će NATO-ovu zapovjedništvu u Španjolskoj (CAOC TJ) da mađarskim zračnim snagama zapovjedi da štite hrvatsko nebo ( kao NATO-ov zračni prostor) ne bude li to mogla Hrvatska sa svojim avionima.

Riječ je o sporazumu između Hrvatske  i Mađarske vojske o suradnji na području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti. Sporazum su u Budimpešti 8. travnja 2019. godine potpisali hrvatski i mađarski ministri obrane Damir Krstičević i Tibor Benkő.

U Sporazum se navodi se da dvije zemlje nadzor i zaštitu zračnog prostora obavljaju u sklopu integriranog sustava obrane i proturaketne obrane NATO-a.

“Svrha ovoga Sporazuma je odrediti temeljna pravila suradnje kako bi se poboljšala učinkovitost aktivnosti snaga protuzračne obrane i njihova spremnost u okviru NATINAMDS-a, odrediti temeljna pravila i riješiti druga pitanja u vezi s provedbom misije nadzora i zaštite zračnog prostora uključujući prekogranične operacije, uspostaviti načela za obuku osoblja stranaka kako bi se postigli gore navedeni ciljevi utvrđeni u ovome Sporazumu.”

Najvažnija odredba je da jedna zemlja u zračnom prostoru druge zemlje može provoditi letačke aktivnosti bez prethodne najave i diplomatskog odobrenja (Diplomatic Clearance).

“Upotreba sile, uključujući djelovanje naoružanog zrakoplova presretača jedne stranke, može se odvijati u nacionalnom zračnom prostoru druge stranke u skladu s pravilima i postupcima NATINAMDS-a. Ovo ne dovodi u pitanje bilo koja nacionalna ograničenja ugrađena u pravila i postupke NATINAMDS-a u vezi s uporabom snaga ili njihovim djelovanjem.”

Sukladno tome u članku 5. Sporazuma izričito se navodi da “zrakoplov za nadzor i zaštitu zračnog prostora, uključujući letove za obuku za nadzor i zaštitu zračno prostora, može ući i koristiti nacionalni zračni prostor druge stranke bez podnošenje diplomatskog odobrenja ili plana leta”.

Kako odredbe NATO- a definiraju određuju da zračni prostor članica Saveza mora biti pod zaštitom 24 sata dnevno, ta odredba omogućuje NATO-ovu zapovjedništva u Španjolskoj da u najkraćem roku, bez pravnim zavrzlama, zapovjedi mađarskim zračnim snagama nadzor nad hrvatskim nebom.

Svi mađarski “gripeni” na jednom mjestu.

S 14 švedskih gripena mađarsko ratno zrakoplovstvo (Magyar Légierő) smatra se najopremljenijim u regiji.

Švedska i Mađarska su 2001.  sklopile ugovor o leasingu aviona, s daljnjom modifikacijom ugovora 2003. godine, što je u konačnici uključivalo 14 aviona Gripen C/D (12 jednosjeda i 2 dvosjeda) i nose oznaku HU.

Svi Gripeni su isporučeni 2006. i 2007. godine, a do kraja 2008. godine, 14 aviona je u operativnoj uporabi mađarskog ratnog zrakoplovstva. U siječnju 2012. godine, ugovor o leasingu sa Švedskom je produžen do 2026.

M. Marković/Foto: morh.hr

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi HRZ

Najnovije

Maslinar uzvraća ljudima koji ga prijavljuju zbog gnoja: Dragi ilegalni graditelji…

Sandi Chiavalon, jedan od najpoznatijih istarskih maslinara, požalio se na Facebooku kako ga susjedi, za…

12 minuta prije

Milanović će potpisat produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

2 sata prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

3 sata prije