Kategorije Vijesti

Les Echos: U lipnju se bira novi šef NATO-a, Kolinda je prvi favorit

Širi dalje

Les Echos, vodeći francuski financijski dnevnik, piše kako je Kolinda Grabar-Kitarović, koja je već radila u NATO-u kao pomoćnica glavnog tajnika, favorit za novog glavnog tajnika NATO-a.



Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, sazvao je izvanredni summit 24. ožujka, mjesec dana nakon invazije na Ukrajinu. Dužnost će napustiti u listopadu, a njegov nasljednik mora biti imenovan do kraja lipnja.

Sve se više spominje da bi na čelno mjesto Saveza mogla doći žena. Francuski list Les Echos

piše o šest kandidatkinja, a među njima je i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kaže se da bi imenovanjem osobe iz neke istočnoeuropske zemlje poslao snažan signal Vladimiru Putinu. Les Echos piše kako je favorit Kolinda Grabar-Kitarović, koja je već radila u NATO-u kao pomoćnica glavnog tajnika.

Kao kandidati spominju se i šefica diplomacije EU Federica Mogherini, potpredsjednica belgijske vlade Sophie Wilmès, bivša britanska premijerka Theresa May, bivša estonska predsjednica Kersti Kaljulaid i bivša nizozemska ministrica obrane Jeanine Hennis-Plasschaert.

 

S lijeva na desno: Theresa May, Sophie Wilmès, Federica Mogherini, Kersti Kaljulaid, Kolinda Grabar-Kitarović, Jeanine Hennis-Plasschaert.

 

Nakon 72 godine postojanja, u lipnju smo mogli vidjeti ženu na čelnoj dunkciji NATO saveza.

Ovo, nije prvi put da se bivša predsjednica spominje u kombinacijama za čelnu osobu NATO-a. U proteklih nekoliko mjeseci i domaći i inozemni mediji više su puta kalkulirali s imenima onih koji bi mogli naslijediti glavnog tajnika Jensa Stoltenberga.

U ljeto prošle godine portal Politico je pisao kako su u Bruxellesu i drugim zemljama članicama NATO-a o tome već uveliko krenula nagađanja te da su mnogi političari i analitičari isticali da je nakon 72 godine krajnje vrijeme da na tu poziciju dođe žena.

Informacije da slovi kao favoritkinja, prošlo godine je komentirala i sama Grabar-Kitarović.

– Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno – kazala je tada Grabar-Kitarović.

Bivša hrvatska predsjednica je od 2020. članica Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora, a u listopadu prošle godine postala je predsjednica Povjerenstva MOO-a za nadzor izbora budućih domaćina Olimpijskih igara.

NATO  je 1949. godine osnovalo 12 država potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora,  danas  ima 30 država članica od kojih 2 angloameričke (Kanada i SAD)  i 28 europskih.

M.M. /Foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije