Kategorije Vijesti

Uhićen zbog prijetnji Plenkoviću na Facebooku, prijeti mu pet godina zatvora

Širi dalje

Uhićeni A.J. je nakon kriminalističkog istraživanja završio u istražnom zatvoru u Remetincu.

“Policijska uprava zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim hrvatskim državljaninom iz Zagreba zbog kaznenog djela prijetnje počinjeno 14. travnja ove godine putem društvenih mreža iz članka 139 stavak 1 i 3 i on je u petak predan pritvorskom nadzorniku”, potvrdili su Jutarnjem listu iz PU zagrebačke.

Prijeti mu do pet godina zatvora

Domaće službe zadnjih godina posebno prate i analiziraju sadržaje prepiske na društvenim mrežama i ‘filtriraju’ poruke upućene državnim dužnosnicima koji spadaju u kategoriju štićenih osoba, a policija i sigurnosne službe u surdnji s teleoperatrima i pružateljima internetskih usluga tužiteljstvu podastiru i forenzičke dokaze.

Za klasičnu prijetnju zakonom je predviđena kazna zatvora u trajanju do tri godine, no ako je upućena službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s poslom koji obavlja, onda kazna može biti i do pet godina zatvora.

Krajem travnja ove godine osječka policija otkrila je tko je prijetio saborskom zastupniku i SDP-ovu međunarodnom tajniku Domagoju Hajdukoviću. Počinitelj je završio u pritvoru.

Samo dan nakon osnivačke skupštine Nove ljevice, krajem prosinca prošle godine, njezin predsjednik Dragan Markovina primio je niz prijetnji u samo sat vremena na svoj Facebook profil, zbog čega ga je bio prisiljen ugasiti, a prijetnje je prijavio. Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova, tijekom mandata dvaput je bio meta prijetnji koje je policija istraživala i u oba slučaja počinitelji su se loše proveli.

Zbog prijetnji ministru Ostojiću na Facebooku, u kolovozu 2013. u Zagrebu je uhićen i pritvoren Marko Francišković, potpredsjednik udruge Pravednik. On je izjavio i kako sniva da Ostojića “zajedno s ostalim veleizdajnicima objesi o banderu”. Ostojić je prijetnju shvatio ozbiljno jer je Franciskovića odmah kontaktirala policija.

Zbog Facebook prijetnje Ostojiću u Bjelovaru je u studenom 2013. uhićena i 47-godišnja žena.

Policija provodi istragu i o prijetnji smrću bivšem ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću. Prijetnje su upućene putem Facebooka, a policija je zatražila međunarodnu pravnu pomoć kako bi precizno utvrdila autora prijetnji.

Zanimljivo je da policija nije obavijestila je li poduzela bilo kakve radnje za prijetnje koje je SDP-ovac Gordan Bičak uputio Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću.

M.M. /foto: maxportal


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

1 sat prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

2 sata prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

4 sata prije